25 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăInternaționalRomânia nu este atât de vulnerabilă în fața lui Vladimir Putin, consideră Garry...

România nu este atât de vulnerabilă în fața lui Vladimir Putin, consideră Garry Kasparov

Legendarul șahist Garry Kasparov, cunoscut pentru criticile sale vehemente la adresa lui Vladimir Putin, consideră că România nu este atât de vulnerabilă la tentativele liderului rus de a interfera în situația politică, în special în ceea ce privește alegerile.

Kasparov a subliniat că, deși România are o stabilitate mai mare în acest sens, Republica Moldova reprezintă o „țintă naturală” pentru influența și manipulările Rusiei.

Evident, Putin este fericit să intervină oriunde poate, pentru a tulbura apele. Ştiu destul de puţin despre situaţia de aici (din România, n.r.), dar acesta nu este un teritoriu în care el să poată face un progres real. S-ar putea să mă înşel, dar nu văd nicio schimbare în politica externă românească care să depindă de rezultatul alegerilor,

a declarat Kasparov, fondatorul Grand Chess Tour, într-o conferință de presă susținută la București.

Fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov, a avertizat că „Putin este activ” și că „activitățile sale acum pot fi văzute în Germania, în Franța, în țările în care, din păcate, există forțe politice puternice care pledează deschis pentru schimbarea pozițiilor europene față de Ucraina”.

Aflat la București pentru un turneu de șah, Kasparov a declarat în conferința de presă de luni că mereu s-a simțit în siguranță în România. El a precizat că sunt locuri unde nu s-ar duce, menționând în mod specific Ungaria și Viena.

Kasparov, un critic vocal al regimului Putin, a subliniat importanța menținerii unei poziții ferme împotriva influenței ruse în Europa. El a atras atenția asupra modului în care anumite forțe politice din țări mari, precum Germania și Franța, pot fi influențate de propaganda rusă și pot schimba poziția Europei față de conflictul din Ucraina.

În România, însă, el se simte protejat și apreciază stabilitatea și siguranța de aici, în contrast cu alte locuri din Europa unde consideră că influența rusă este mai puternică și mai periculoasă.

Aici mă simt în siguranţă, în Bucureşti, la Varşovia, la Vilnius, la Tallinn, dar sunt multe locuri în care nu mă mai duc. Când jucam şah vizitam mai multe ţări, acum mai puţine. Cu siguranţă nu m-aş duce în Ungaria, nu mă duc la Viena. Ştiu că sunt multe ţări în care sunt inflitraţi agenţi KGB. Ştiu riscurile, dar ce să fac? Mai bine nu mă gândesc. Dacă te temi, eşti ca şi mort,

a declarat Kasparov.

Turneul de la București este o competiţie de şah care se desfășoară până pe data de 6 iulie.

Garry Kasparov este una dintre cele mai mari personalități din lumea șahului, recunoscut pentru abilitățile sale extraordinare și pentru impactul său semnificativ asupra acestui sport. Născut pe 13 aprilie 1963 în Baku, Azerbaidjan (pe atunci parte din Uniunea Sovietică), Kasparov a fost de la o vârstă fragedă un prodigiu al șahului, demonstrând o înțelegere profundă și o capacitate excepțională de calcul și strategie.

Cariera sa de jucător de șah a fost marcată de multiple realizări impresionante. În 1985, la vârsta de doar 22 de ani, a devenit cel mai tânăr campion mondial de șah, înfruntându-l pe Anatoly Karpov într-unul dintre cele mai memorabile meciuri din istoria șahului. Meciul a fost extrem de intens și a durat mai multe luni, fiind în cele din urmă abandonat de oficiali fără o decizie clară, din cauza oboselii fizice și psihice a jucătorilor. Kasparov a câștigat apoi reîntâlnirea lor în 1986 pentru a deveni campion mondial oficial, titlu pe care l-a apărat cu succes până în 2000.

În afara competițiilor, Kasparov a fost un critic vocal al regimului politic din Rusia, exprimându-și opinii puternice împotriva lui Vladimir Putin și a regimului său autoritar. În 2005, s-a retras din șahul profesionist pentru a se concentra pe activități politice și filantropice. El a fondat și condus Mișcarea Unității Omenirii (United Civil Front), o organizație de opoziție politică în Rusia.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Continuă consultările pe tema calendarului alegerilor. Concluziile după prima zi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, continuă în această dimineaţă consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.Şeful Executivului...

EURO 2024: Portugalia-Slovenia(0-0) s-a decis la penalty-uri 3-0

Portugalia s-a calificat dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024. A fost 0-0 cu Slovenia la finalul reprizelor de prelungire, 3-0 la...

Continuă consultările pe tema calendarului alegerilor. Concluziile după prima zi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, continuă în această dimineaţă consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.Şeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă