3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia, în topul țărilor corupte din UE, potrivit unui raport -VIDEO

România, în topul țărilor corupte din UE, potrivit unui raport -VIDEO

România este în top trei cele mai corupte ţări din UE, alături de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului Transparency International.

Factorii luați în calcul

Au fost luate în calcul modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state.

Concluzia raportului a fost că 131 de state analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupţiei în ultimii 10 ani.

Transparency International precizează că în România unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achiziţiilor publice cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor publice făcute în pandemie.

corupție România,corupție România

Transparency International România face următoarele recomandări:

  • Includerea Pactelor de integritate ca mecanism obligatoriu de monitorizare publică a procedurilor de achiziții, de la momentul planificării până la execuția integrală, pentru toate achizițiile care depășesc pragurile prevăzute de lege pentru publicarea în Jurnalul Oficial UE.
  • Introducerea Pactelor de Integritate ca măsură în cadrul proiectelor finanțate prin fondurile structurale și de investiții.
  • Îmbunătățirea SICAP cu informații necesare pentru a înțelege punctele slabe ale sistemului și ale procedurilor de achiziție și pentru a permite formularea unor politici publice coerente în domeniu, care să remedieze problemele identificate.
  • Transpunerea în legislația națională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă