3.9 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăMediuRomânia, în continuare la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor

România, în continuare la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor

Comisarul Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Cecilia Martin, a declarat că România este în continuare la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor.

Conform acesteia, ne angajăm la nişte termene foarte scurte în faţa Comisiei Europene, dar nu ne facem foarte bine lecţiile, dovadă fiind infringementurile în care suntem.

„Să nu uităm că, din păcate, în continuare suntem la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor, cu un procent de 14%, în condiţiile în care în anul 2025 trebuie să ne asigurăm că 55% din cantitatea de deşeuri generate va fi reciclată. Cineva spunea că este bine să fii în urmă pentru a putea vedea unde sunt alţii şi ce ai putea să faci să recuperezi. Din păcate, eu cred că nu facem decât mai multe greşeli decât să învăţăm din ceea ce au făcut alţii, pentru că oarecum ne angajăm la nişte termene foarte scurte, spunând că suntem în stare să realizăm şi să atingem obiective, dar nu ne facem foarte bine lecţiile. Şi pentru că nu ne facem foarte bine lecţiile, ne mai facem şi de râs că ne-am angajat la nişte termene foarte scurte. În loc să profităm de termenele lungi pe care ni le-a dat Comisia Europeană şi să ne facem lecţiile, ne angajăm că noi putem să facem… Ceea ce nu se întâmplă de cele mai multe ori, dovadă că suntem într-o grămadă de infringementuri pe mediu, într-o grămadă de infringementuri pe depozitare, în infringement pe poluarea aerului”, a atras atenţia Martin.

Reprezentanta GNM a punctat, totodată, că principiul „Poluatorul plăteşte” ar trebui respectat, iar agenţii economici să fie responsabili atunci când deşeul generat urmează să fie eliminat în siguranţă.

„Valoarea contravenţiilor s-a mărit substanţial în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. Astfel, cea mai mică sancţiune porneşte de la 40.000 de lei. Cu alte cuvinte, rugămintea noastră, a celor de la Garda de Mediu, este ca să fiţi atenţi în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor pe care le aveţi atât în calitate de autoritate publică locală, cât şi în calitate de agent economic. Una dintre noutăţile care sunt aduse prin Legea 101, în sensul în care autorităţile publice locale aveau obligaţia de a desemna şi semna contractul de delegare cu instalaţiile de tratare a deşeurilor, era evident că termenul iniţial nu putea fi respectat şi, prin urmare, s-a amânat până la 31 decembrie, anul acesta. Totuşi, vreau să vă spun că în ceea ce priveşte responsabilitatea dvs. ca agenţi economici este ca, în momentul în care deşeul se generează, responsabilitatea eliminării în siguranţă revine în exclusivitate generatorului deşeului. Cu alte cuvinte, principiul „Poluatorul plăteşte” trebuie respectat, iar dvs. trebuie să vă asiguraţi că pe tot parcursul, de la generare până la eliminarea deşeurilor pe care l-aţi produs, este gestionat în conformitate cu prevederile legale”, a declarat Cecilia Martin.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Mesajul lui Florin Dumitrescu pentru Mona Segall

Anul acesta, după despărțirea de Antena 1, bucătarii celebri Florin Dumitrescu, Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu s-au alăturat PRO TV, reluându-și rolurile în cadrul...

Academia de Studii Economice din București reintră în prestigiosul clasament internațional Shanghai pentru 2024

Academia de Studii Economice (ASE) din București a revenit în clasamentul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects pentru 2024, situându-se în intervalul 301-400 la...

Săpunuri și Dezinfectanți: Soluții Eficiente pentru Igienă și Sănătate

În contextul actual, menținerea unei igiene riguroase este esențială pentru protejarea sănătății personale și colective. Produsele de curățenie, precum săpunul lichid, săpunul spumă și dezinfectanții,...
Ultima oră
Pe aceeași temă