România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani
România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă de ajustare de șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, față de termenul standard de patru ani. Această decizie reprezintă o oportunitate crucială pentru țară, afirmă ministrul de Finanțe, care se află la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al UE de la Bruxelles. Marcel Boloș a transmis, într-o postare, că stabilitatea macroeconomică presupune o ajustare graduală a deficitului, o securizare a investițiilor europene, esențiale pentru finalizarea proiectelor majore din PNRR și Politica de Coeziune și o protejarea a dezvoltării interne, prin investiții derulate din fonduri naționale, precum Anghel Saligny sau PNDL.
Referindu-se la discuțiile privind reforma vamală, ministrul Boloș a precizat că acestea au vizat soluții pentru modernizarea comerțului la nivelul UE, prin înființarea Autorității Vamale a Uniunii Europene și a Centrului de Date Vamale. Beneficiile directe ar fi reducerea costurilor vamale, un acces facil pentru afacerile locale la piețele internaționale, precum și eliminarea birocrației și eficientizarea controalelor.
În contextul negocierilor pentru o directivă europeană care aliniază taxele energetice la obiectivele climatice, România a pledat pentru un echilibru între reducerea emisiilor, specificul național și competitivitatea economică.
De asemenea, “s-a insistat asupra necesității unor negocieri suplimentare pentru a evita mecanisme fiscale adiționale, care ar putea afecta economiile statelor membre. România va sprijini continuarea discuțiilor sub președinția Poloniei pentru a atinge un acord echitabil”, a mai afirmat Marcel Boloș.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News