Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali
România se confruntă cu o problemă sistemică majoră în sectorul energetic, mai exact, incapacitatea de a-și asigura consumul din producția internă. Datele Transelectrica arată că, în 24 de ore, la un consum național de 7.587 MW, importurile de energie au atins un nivel record de 2.037 MW, acoperind aproape 27% din necesar. Rezultă un dezechilibru structural între cerere și ofertă, amplificat de o producție redusă de energie regenerabilă.
Energie generată din surse eoliene și fotovoltaice a fost de doar 654 MW (8,6% din total). Principalele surse de energie rămân cele convenționale: gazul (28,4%), energia nucleară (23,4%) și cărbunele (13,3%). Această dependență de resurse tradiționale, în contextul tranziției energetice europene, accentuează vulnerabilitățile sectorului energetic.
Creșterea importurilor de energie, care au avansat cu 86% în primele luni din 2024 față de aceeași perioadă din 2023, este simptomatică pentru o infrastructură energetică insuficient modernizată, scrie profit.ro.
Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali. „Suntem necompetitivi, din cauza prețurilor la energie. Germania are costuri cu 40% mai mici, iar Franța beneficiază de prețuri și mai reduse,” a avertizat, în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News, George Vișan, director Piețe de energie, Transelectrica.
În plus, dependența de importuri ridică probleme de securitate energetică. „Orice disfuncționalitate în fluxurile transfrontaliere poate genera dezechilibre majore, mai ales în sezonul rece, când consumul crește semnificativ”, a mai precizat Vișan.