2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSocialEducațieRomânia, codașa UE la studii superioare

România, codașa UE la studii superioare

Datele publicate la începutul acestei săptămâni de Eurostat arată că țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește absolvenții de studii superioare. Doar 23% din populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani este absolventă de învăţământ superior. Anul trecut 43% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta între 25 şi 34 de ani era absolventă de învăţământ superior.

Potrivit datelor Eurostat, 13 ţări UE îndeplinesc deja obiectivul fixat de Uniune pentru anul 2030, respectiv 45% din populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani să fie absolventă de învăţământ superior.

Cel mai bine stă Irlanda (unde 63% din populaţia totală cu vârsta între 25 şi 34 de ani este absolventă de învăţământ superior), urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Ţările de Jos (55%), Suedia (54%), Spania şi Franţa (ambele cu 52%), Belgia (50%), Danemarca (49%), Malta şi Polonia (ambele cu 46%) şi Letonia (45%).

În contrast, ţările membre cu cea mai mică pondere a absolvenţilor de facultate în populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani sunt: România (23%), Ungaria (29%) şi Italia (31%).

Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior din țările UE este mai mare în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor, decalajul între sexe variind de la cinci puncte procentuale în cazul Germaniei şi până la o diferenţă de 24 de puncte procentuale în Estonia, Letonia şi Slovenia.

La nivelul întregii Uniuni Europene, femeile au atins deja ţinta fixată de UE pentru anul 2030, în condiţiile în care 45,1% din femeile cu vârsta între 25 şi 34 de ani au finalizat o formă de învăţământ superior încă din anul 2019. În 2023, această pondere a crescut la 48,8%, în timp ce în cazul bărbaţilor ponderea este de 37,6%.

Proporţia bărbaţilor absolvenţi de învăţământ superior a crescut în ultimii zece ani dar într-un ritm mai lent decât în cazul femeilor, astfel că decalajul între sexe a crescut în timp, ajungând la 11,2 puncte procentuale în 2023, faţă de unul de 10,3 puncte procentuale în 2013.

Încercăm să importăm absolvenți

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii universitare eliberate de instituții acreditate de învățământ superior din străinătate.

“Prin acest proiect propunem eficientizarea și simplificarea procedurilor, astfel încât recunoașterea actelor de studii să fie mai rapidă și mai accesibilă. Oferim posibilitatea de a aplica exclusiv online pentru recunoașterea actelor de studii, cu obținerea atestatului electronic semnat digital”, a scris ministrul Educației, Ligia Deca, marți, pe pagina sa de Facebook.

Șefa Educației a mai precizat: “Facilităm integrarea în sistemul de învățământ și pe piața muncii din România a cetățenilor români care se întorc în țară, a cetățenilor UE/SEE și din alte state terțe, oferindu-le șanse egale de a-și valorifica educația obținută în străinătate”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă