Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de Eurostat și citate de Agerpres.
Cu toate acestea, România continuă să înregistreze cea mai ridicată inflație din blocul comunitar pentru a șasea lună consecutiv, cu o creștere anuală a prețurilor de 5,3%.
În luna august, cele mai mici rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate în Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%), în timp ce România (5,3%), Belgia (4,3%) și Polonia (4%) au avut cele mai mari rate. Comparativ cu luna iulie, inflația a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, unde a coborât de la 5,8% la 5,3%, a rămas constantă într-un stat și a crescut în șase țări.
În zona euro, inflația anuală a scăzut la 2,2% în august, de la 2,6% în iulie. Totuși, inflația de bază, care exclude prețurile pentru energie și alimente, a rămas neschimbată la 2,8%, conform Eurostat.
Acest indicator este monitorizat îndeaproape de Banca Centrală Europeană pentru deciziile de politică monetară.
În România, datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a scăzut la 5,1% în august, de la 5,42% în luna precedentă.
Creșterile de prețuri s-au reflectat în mărfurile alimentare (+4,25%), nealimentare (+4,35%) și servicii (+8,60%).
Banca Națională a României (BNR) a ajustat în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, anticipând un nivel de 4%, în loc de 4,9% estimat anterior.
Pentru 2025, BNR prevede o scădere a inflației la 3,4%.