11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăPoliticăRomânia are cu ajutorul reactoarelor modulare șansa să devină lider în sectorul...

România are cu ajutorul reactoarelor modulare șansa să devină lider în sectorul nuclear civil european și global

Este nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare, transmite Ministerul Energiei, conform jurnalul.ro.

„Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României. Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”, potrivit unui comunicat de presă.

În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, „a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului”.

„România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort”.

România va exporta energie în Europa

România va exporta energie în Europa după ce vor intra în funcțiune noile centrale nucleare.

România va primi din partea Statelor Unite cea mai nouă tehnologie nucleară civilă. Tehnologia americană permite construirea de reactoare nucleare de mici dimensiuni.

O discuție pe acest subiect s-a purtat, la Glasgow (Marea Britanie), între președinții Joe Biden și Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit la conferința de mediu COP26.

Statele Unite și România vor coopera pentru a instala în România reactoare de mici dimensiuni. Prima instalație nucleară de acest tip poate deveni operațională în România în anul 2028. România va fi prima țară din estul Europei care primește această tehnologie americană, de ultimă generație, a anunțat, acum două zile, un comunicat de presă al Casei Albe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă