UPDATE Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au intervenit la peste 1.800 de situaţii de urgenţă cauzate de polei. Peste 220 de maşini au fost avariate, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.
Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au intervenit până duminică la ora 6.00, în 1.810 cazuri provocate de polei.
220 de autoturisme au fost avariate în urma căderii copacilor plini de gheaţă.
Cele mai multe solicitări au fost în Capitală, respectiv 1.700, iar în judeţul Ilfov s-au înregistrat 110.
Din cauza copacilor, două persoane au fost rănite şi transportate la spitale.
UPDATE Ministerul Energiei: Numărul total al consumatorilor fără curent electric a atins cifra de 150.000
„Ca urmare a extinderii fenomenelor meteo de viscol şi ploaie îngheţată, în intervalul 5:00-9:00 din această dimineaţă, s-au extins avariile în reţelele de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în ţară. Astfel, conform ultimei raportări a operatorilor din sistem (ora 12:00), numărul total al consumatorilor nealimentati cu curent electric a atins cifra de 150000”, transmite Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.
UPDATE Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de polei şi depuneri de gheaţă în Bucureşti şi şase judeţe din sudul Moldovei, precum şi din sud-estul şi centrul Munteniei, în vigoare începând de sâmbătă ora 14.00 până duminică la ora 10.00.
UPDATE Un număr de 55 localităţi din 10 judeţe erau nealimentate cu energie electrică sâmbătă dimineaţă, fiind afectaţi circa 36.000 de consumatori finali, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Autostrada Soarelui, cinci drumuri naţionale şi 16 drumuri judeţene sunt închise din cauza vremii.
Astfel, în ultimele 24 de ore, 16 judeţe din România au fost afectate de vremea rea, respectiv Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Capitala.
La ora transmiterii ştirii, erau închise: o autostradă (A2 între Lehliu-Gară şi Drajna), cinci drumuri naţionale (DN 67C – între loc. Novaci şi Rânca/GJ, DN2L – în Soveja, judeţul Vrancea, DN7C – (Transfăgărăşan), DN12B – în Slănic Moldova, judeţul Bacău, DN67C – (Transalpina) şi 16 drumuri judeţene (DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 201B, DJ 302, DJ 203B, DJ203F, DJ 313, DJ 201B, DJ 203 E, DJ 306A, DJ 306, DJ 402, DJ 201, DJ 102H şi DJ 213.
UPDATE În toată Capitala sunt probleme privind circulaţia mijloacelor de transport, din cauza crengilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil şi pe reţeaua de contact a tramvaielor şi troleibuzelor, informează reprezentanţii Societăţii de Transport Bucureşti pe pagina de Twitter.
UPDATE Aeronavele înregistrează întârzieri la decolare de 40-50 de minute, pe aeroporturile din Bucureşti, din cauza operaţiunilor de degivrare, a anunţat, sâmbătă dimineaţa, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
„Operarea este normală pe aeroporturile din Bucureşti. S-a intervenit constant cu utilaje, astfel încât pistele, platformele, căile de rulare, dar şi căile de acces rutiere sunt curate şi au aderenţă bună. Stratul de gheaţă depus pe aeronave se îndepărtează prin degivrare, care se efectuează cu pasagerii la bord, chiar înainte de decolare. Acesta este motivul pentru care apar întârzieri, la decolare, de 40-50 minute”, precizează CNAB.
Este patinoar în Capitală. Oamenii care s-au încumetat să iasă din case s-au ales cu fracturi ale mâinilor şi picioarelor, dar au fost şi cazuri mai grave: persoane care s-au lovit la cap.
„Au fost 43 de persoane care au prezentat traumatisme, suspiciuni de luxații și 12 persoane care au prezentat lovituri ale capului prin cădere. În continuare carosabilul este alunecos, temperaturile sunt scăzute, de aceea persoanele cu probleme, de vârsta a treia, cu afecțiuni, ar trebui să evite deplasările în aceste zile. Daca sunt obligați să o facă, să poarte încălțăminte cu talpa antiderapantă, sau cu dispozitive care împiedică alunecarea”, a declarat la Digi24 Alis Grasu, șefa Ambulanței București.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au intervenit, în ultimele zece ore, la 115 solicitări în urma fenomenelor meteorologice. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, fiind avariate 49 de maşini. Astfel, au fost 98 de solicitări în Bucureşti, din care 79 au fost din cauza unor copaci căzuţi, şi 17 solicitări în Ilfov, din care 11 pentru copaci căzuţi.
Astfel, pompierii au intervenit pe strada Dimitrie Pompeiu după ce un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi, dar şi la gura de metrou Ştefan cel Mare, unde accesul era blocat tot de un copac căzut.
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ialomiţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov şi Călăraşi s-au aflat sub cod portocaliu de polei, până sâmbătă, la ora 3.00. Meteorologii au anunţat „depuneri semnificative”.
Trenuri întârziate
Sâmbătă, la ora 8.20, circulaţia trenurilor era afectată de condiţiile meteo severe pe relaţiile Bucureşti Nord – Lehliu şi Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Mărfuri, secţii aflate pe raza Regionalelor Bucureşti şi Craiova, potrivit CFR Infrastructură.
Pe aceste rute, mai mulţi copaci au cedat sub greutatea gheţii, astfel că s-au prăbuşit pe firul de contact, ceea ce a întrerupt alimentarea cu energie electrică a locomotivelor.
„Personalul feroviar este deja pe teren şi acţionează într-o primă etapă cu drezine pantograf pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor prăbuşiţi. Apoi se va interveni cu personal specializat pentru înlocuirea componentelor avariate, restabilirea alimentării firului de contact şi efectuarea reglajelor la catenară. Pe sectorul Bucureşti – Lehliu, sector care are două fire de circulaţie, trenurile vor tranzita zona prin cuplarea unei locomotive Diesel la fiecare garnitură, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie, care se vor desfăşura alternativ pe cele două fire. Tracţiunea Diesel este realizată cu două locomotive ale operatorului naţional CFR Călători”, a explicat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură.
Pe raza Regionalei CF Craiova, deoarece secţia de cale ferată Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Mărfuri are un singur fir de circulaţie, trenurile care tranzitau zona au fost oprite în gările de pe traseu. Măsura va fi menţinută în toată perioada necesară desfăşurării intervenţiilor pentru tăierea, îndepărtarea copacilor şi restabilirea alimentării cu energie electrică a firului de contact.
Astfel, două trenuri care trebuiau să ajungă la Bucureşti au câte o întârziere de 180 de minute: R 7032 de la Urziceni trebuia să ajungă la ora 6.06, iar IR 1822 de la Arad la 6.16.
În plus, o întârziere de 110 minute avea, la ora transmiterii ştirii, IR 1596 de la Timişoara, care trebuia să ajungă în Capitală la ora 8.25.
Alte întârzieri de peste o oră mai sunt pentru trenurile care trebuie să ajungă la Bucureşti de la Vatra Dornei Băi (IR 1654), Constanţa (IR 1586), Craiova (1594), Ploieşti Sud (1552), şi Satu Mare (1742).
În plus, trenurile care trebuie să plece din Capitală au început să le fie reprogramată plecarea, cea mai importantă fiind de 65 de minute pentru IR 1586 către Braşov.
De asemenea, trenul IR 1581 de la Bucureşti care ar trebui să ajungă la Constanţa la ora 9.27 are anunţată o întârziere de 60 de minute.
Starea drumurilor
În continuare nu se circulă pe A3, între București și Centura Capitalei și pe A2 între Lehliu Gară și Drajna. Poleiul continuă să se depună.
De asemenea, din cauza viscolului și a zăpezii este închis DN67C între Novaci și Rânca, în timp ce pentru autovehiculele de mare tonaj sunt restricții de circulație între Buzău și Vizireni, precum și între Costești (Buzău) și Slobozia (Ialomița).
Meteorologii au emis avertizări nowcasting cod galben de vânt, ceaţă şi polei pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Botoşani şi Covasna.