5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRomânia a fost cel mai mare importator de cereale din Ucraina, în...

România a fost cel mai mare importator de cereale din Ucraina, în anul 2022

România este indicată ca fiind cel mai mare importator de cereale din Ucraina, în anul 2022, din punctul de vedere al valorii importului, iar pe locul al doilea este plasată China, care are o populație enormă, deci și o cerere mult mai mare decât aceea a României.

Exporturile de produse agricole din Ucraina au crescut puternic în perioada războiului cu Rusia, în ciuda problemelor legate de asigurarea transportului de cereale, din Ucraina către alte țări. În rândurile țărilor care cumpără cereale din Ucraina, România este pe primul loc, din punctul de vedere al valorii importurilor.

„Ucraina a exportat în 2022 cereale în valoare de 7,624 miliarde dolari SUA, în aceste state, potrivit Statista: România 1,27 miliarde USD, China 1,1 miliarde USD, Spania 0,98 miliarde, Turcia 0,87, Polonia 0,65, Egipt 0,54, Italia 0,4, Ungaria 0,4, Olanda 0,3, alte state 1,6 miliarde USD”, indică un comunicat de presă transmis de Euroins Insurance Group.

Potrivit Statista, România a importat din Ucraina, pe ansamblul anului 2022, cereale în valoare de 1277,32 milioane USD. Conform aceleiași surse, exporturile de cereale cumulate ale Ucrainei către România, Polonia, Ungaria și Slovacia au crescut de la un total de 24 de milioane de dolari în 2021 la 2,4 miliarde de dolari în anul 2022.

Euroins Insurance Group (EIG), deținut de Eurohold Bulgaria AD, a asigurat două treimi din exporturile de cereale ale Ucrainei din anul 2022. Subsidiara din Ucraina a Euroins Insurance Group a asigurat aproape 1.800 de astfel de transporturi de cereale, în valoare totală de 5 miliarde de dolari SUA. Acestea au reprezentat 65 la sută din valoarea exporturilor totale de cereale din Ucraina. EIG, acționar majoritar al Euroins, este jucător major în domeniul asigurărilor de transporturi maritime în Europa de Est. Holdingul a stabilit o legătură unică între exportatorii de alimente ucraineni, prin intermediul companiei de asigurări EIG ucraineană și asigurătorii europeni din Bulgaria și România.

Pe ansamblul anului 2022 au fost asigurate aproape 1.800 de transporturi de alimente, având o valoare consolidată de aproape 5 miliarde de dolari. Alimentele asigurate de Eurohold sunt în principal grâu, soia, porumb și ulei brut de floarea soarelui. Aceste transporturi au provenit din porturile ucrainene Chornomorsk, Odesa și Pivdeniy și, de asemenea, din porturile românești de pe Dunăre. Transporturile au avut ca destinații în principal Europa și Africa de Nord.

În aprilie 2023, trei țări membre UE, Ungaria, Polonia și Slovacia, au decis să suspende importul de cereale din Ucraina. Apoi, la începutul lunii mai, Comisia Europeană a admis o restricționare a acestor importuri pentru România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Decizia Comisiei Europene s-a luat după ce fermieri din țările menționate s-au plâns că au pierderi uriașe din cauza concurenței pe care le-o fac produsele agricole venite din Ucraina. La data de 6 mai 2023, Republica Moldova, deși nu este membră UE, a anunțat că dorește să aplice restricții similare celor pe care le aplică Uniunea Europeană. Republica Moldova a precizat însă că va continua să permită tranzitul cerealelor din Ucraina prin teritoriul ei.

Șeful guvernului de la Sofia, Galab Donev, anunțase, la 19 aprilie 2023, fără a mai aștepta decizia UE, că nici Bulgaria nu mai cumpără cereale din Ucraina, urmând să permită doar tranzitul lor. Falimentul fermierilor bulgari nu ar ajuta cu nimic la susținerea cauzei Ucrainei, în războiul ei contra Rusiei, sublinia premierul Bulgariei.

„Suntem nevoiți să adoptăm această măsură națională deoarece autoritățile UE încă discută despre o măsură adecvată. Sperăm ca UE să înțeleagă. Rămânem solidari cu Ucraina dar falimentul fermierilor bulgari nu ar ajuta cauza acesteia”

Galab Donev,

Premierul Bulgariei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România așteaptă din partea Comisiei Europene o analiză a impactului pe care importurile din Ucraina l-au avut asupra sectorului agricol al țărilor membre UE. Premierul Ciucă a subliniat că România nu va aplica decizii (restricții) pe cont propriu ci va aplica doar măsuri agreate de Comisia Europeană.

”Sunt mai multe categorii. Şi noi am analizat toate aceste categorii, nu numai cereale. Discutăm inclusiv de mierea de albine, ulei, inclusiv carnea de pui. Trebuie să analizăm perspectiva importului de carne de pui”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

La data de 2 mai 2023, Comisia Europeană a acceptat o restricționare a importurilor în cazul a cinci țări membre UE: România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă