4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieRomânia, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val din care a făcut parte și România). Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat la Paritatea Prețurilor de Cumpărare (PPC), s-a dublat în România și Polonia, scrie Cursdeguvernare.ro.

În ultimele două decenii, nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE, iar în România și Polonia s-a dublat.

  • Țara noastră a depășit anul trecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la Paritatea Puterii de Cumpărare – PPC), ajungând la 78% din media UE 27 (față de 76% cât a avut Ungaria). 
  • La începutul negocierilor de aderare, România avea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor: doar 26% din nivelul mediu al UE.
  • Din 2007 încoace, România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit aproape 30 de miliarde de euro. La aceste sume se adaugă fondurile acordate prin PNRR.
  • Tot în țara noastră s-a înregistrat cea mai mare creștere a salariilor nominale – sunt cu 225% mai mari. 
  • Comisia Europeană atrage atentia însă că, deşi procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie a scăzut de la 43% în 2015 la 30,4% în 2023, el rămâne printre cele mai mari din UE. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă