În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val din care a făcut parte și România). Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat la Paritatea Prețurilor de Cumpărare (PPC), s-a dublat în România și Polonia, scrie Cursdeguvernare.ro.
În ultimele două decenii, nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE, iar în România și Polonia s-a dublat.
- Țara noastră a depășit anul trecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la Paritatea Puterii de Cumpărare – PPC), ajungând la 78% din media UE 27 (față de 76% cât a avut Ungaria).
- La începutul negocierilor de aderare, România avea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor: doar 26% din nivelul mediu al UE.
- Din 2007 încoace, România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit aproape 30 de miliarde de euro. La aceste sume se adaugă fondurile acordate prin PNRR.
- Tot în țara noastră s-a înregistrat cea mai mare creștere a salariilor nominale – sunt cu 225% mai mari.
- Comisia Europeană atrage atentia însă că, deşi procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie a scăzut de la 43% în 2015 la 30,4% în 2023, el rămâne printre cele mai mari din UE.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!