22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăROBOR la 3 și 6 luni s-au dublat de la începutul anului

ROBOR la 3 și 6 luni s-au dublat de la începutul anului

Dacă la începutul acestui an, indicele la trei luni se situa la 3,02% iar cel la șase luni la 3,14%, în prezent aceștia aproape s-au dublat și se situează la maxime ale ultimilor nouă ani și trei luni.

Astăzi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 5,71 la 5,79%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 5,95 la 6%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 6,11 la 6,17%.

În cursul dimineții de luni, cotațiile euro au crescut pe piețele asiatice la 4,963 lei, însă tranzacțiile din cea locală se realizau în culoarul 4,946 – 4,949 lei, astfel că media a fost stabilită la 4,9472 lei, față de 4,9477 lei la sfârșitul săptămânii trecute.

Ratele românilor au crescut astfel cu zeci de euro, chiar au depăsit 100 de euro pe lună de la începutul anului, în condițiile în care veniturile nu au crescut mai deloc.

În cazul în care Guvernul nu va acționa în stoparea creșterii ROBOR tot mai mulți români nu vor mai avea bani să plătească ratele la bancă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Tramvaiele opresc din nou în stația Eroii Revoluției. Zona a devenit cel mai nou și mai modern reper urban din Capitală

De la începutul acestei săptămâni, tramvaiele de pe liniile 1, 7, 10, 19 și 25 opresc în stația „Piața Eroii Revoluției”. În urma lucrărilor de modernizare...

Ciolacu, despre varianta Mircea Geoană, după ședința PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la începutul...

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă