18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăPoliticăRoberta Metsola a promis la București că România va intra în Schengen...

Roberta Metsola a promis la București că România va intra în Schengen în 2023

Aflată în vizită în România, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit în fața plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de la București, promițând că România va intra în Schengen în 2023.

Cu această ocazie, șefa legislativului UE a explicat că timpul celor două Europe a trecut și că este încrezătoare că toată lumea își va da seama de asta în curând.

Roberta Metsola a avut un discurs în Parlamentul României

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a menționat că România va intra în Schengen în prima jumătate a anului viitor.

„Decât să speculăm ce țară a blocat altă țară, haideți să căutăm unitatea pentru a convinge pe toată lumea că România și-a făcut partea ei, iar acum și Europa trebuie să-și facă partea ei. Vreau să mă asigur că în 2023 vom reuși, pentru că nu avem alternativă. În 2024 sunt alegeri europene. Care va fi mesajul nostru pentru cetățenii europeni din România? Votați pentru Parlamentul European, casa democrației. Responsabilitatea mea este să conving, dar și să livrez. Și cred că este momentul ca România să intre în Schengen. În prima jumătate a anului 2023 ar trebui ca România să adere la Schengen”, a declarat Metsola la Digi24, potrivit playtech.ro.

Roberta Metsola a precizat, luni seară, că decizia de a ține în continuare România în afara Schengen a fost una greșită, dar țara noastră „va adera în curând” la spațiul european de liberă circulație.

Roberta Metsola spune că România trebuie să fie primită în spațiul Schengen, dar că nici țara noastră nu trebuie să renunțe la Europa

Președinta PE, Roberta Metsola, a ținut, luni seară, un discurs în Parlamentul României: „Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunțați la Europa. Nu renunțați la noi. Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. Când strălucirea retoricii a fost umbrită de evenimente. Când scandalurile de corupție ale câtorva persoane ocupă centimetri de ziar și minute de televiziune în detrimentul muncii lungi și grele a celor mulți. Când se pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor considerente naționale înguste, mărunte. Când cei pentru care Parlamentul European, prin simpla sa existență, reprezintă o amenințare, vor sări pe oricare dintre aceste probleme pentru a împinge tot mai mulți oameni spre confortul marginilor și al extremelor”.

Mesaj despre Schengen

Totodată, liderul european a mai spus că țara noastră va adera la Schengen: „România este pregătită. A fost pregătită pentru mai mult de un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând”.

România va adera la spaţiul Schengen şi o va face în curând, a dat asigurări, luni, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedinta PE, Roberta Metsola. În alocuţiunea rostită în fața Parlamentului de la Bucureşti, oficialul UE a subliniat că acceptarea ţării noastre în spaţiul european de liberă circulaţie „nu este un cadou”.

Șefa PE i-a lăudat pe români
Şefa Legislativului Uniunii Europa a evocat revoluţia din 1989 şi a făcut apel la unitate. Mai mult, Metsola i-a lăudat pe românii care au ajutat refugiații ucraineni: „Voi nu aţi aşteptat să vină nimeni să vă spună ce să faceţi”. Potrivit ei, această reacţie este o „demonstraţie a valorilor europene”.

Mai devreme, Roberta Metsola a fost primită la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. În conferință de presă comună, șefa PE a punctat că România aparține spațiului Schengen și că nu există justificare pentru a respinge aderarea ei.

„Parlamentul European va insista ca acest lucru să se întâmple în 2023”, a afirmat Metsola.

Liderul de la Cotroceni a atras atenția că tema nu se va afla pe ordinea de zi a Consiliului European din luna februarie, ci va fi tranșată în Consiliul JAI, a cărui primă reuniune va fi în martie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă