9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSocialEducațieRL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca,...

RL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca, încurcată în procente și legislație

Așa cum a anunțat cotidianul național “România liberă”, angajați din sistemul de învățământ nu pot spera la o majorare salarială, în medie, mai mare de 20%, de la data de 1 ianuarie 2024, iar aceasta ar urma să fie acordată în două tranșe.

Informația este acum confirmată și de discuțiile pe care le au liderii federațiilor sindicale reprezentative din Educație cu membrii din teritoriu.

“Potrivit unei viitoare ordonanțe de urgență, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a)   Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

b)   Începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, se precizează într-un mesaj transmis sindicatelor din teritoriu, obținut de “România liberă”.

Ce spune Deca despre majorările salariale din Educație

A doua tranșă este pusă sub semnul întrebării, având în Vedere că 2024 este an electoral, iar cu șase luni înainte de alegeri nu se pot acorda majorări salariale.

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune însă că se va acorda și a doua majorare salarială, în cazul în care va fi prevăzută în lege.

“Dacă legislația prevede o majorare salarială în afara intervalului de șase luni, sigur, este o obligație legală să le primească”, a declarant Deca, pentru “România liberă”, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a declarant, în cadrul unui eveniment în care s-a discutat tema testelor PISA, că, în total, angajații din sistemul de învățământ vor primi majorarea saalarială promisă în luna iunie a anului în curs, când a fost suspendată greva general din preuniversitar.

Afirmația Ligiei Deca nu este corectă, o creștere de 20% a salariilor din Educației reprezentând doar 50% din majorarea c ear fi fost acordată prin aplicarea noii legi a salarizării unitare.

Reamintim că Guvernul a amânat aplicarea noii legi, aceasta fiind programată pentru intrare în vigoare, cel mai probabil la 1 ianuarie 2025.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...

Ciucă, vizită oficială în Chișinău

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, se va afla, astăzi, într-o vizită oficială la Chişinău, capitala Republicii Moldova.Vizita debutează cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului Republicii...

Florian Robe, „călăul bebelușilor” de la Maternitatea Polizu, trimis în judecată. Este acuzat că lăsa copiii prematuri să moară. Detalii șocante

Florian Robe, medicul ginecolog de la Maternitatea Polizu acuzat că a aruncat într-un sac un copil născut prematur, deşi acesta trăia, a fost trimis în...
Ultima oră
Pe aceeași temă