13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalRishi Sunak se întâlnește cu liderii palestinieni și egipteni la Cairo

Rishi Sunak se întâlnește cu liderii palestinieni și egipteni la Cairo

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit vineri la Cairo cu liderii Egiptului și Autorității Palestiniene, convenind cu aceștia asupra necesității de a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza și de a evita victimele civile în războiul dintre Israel și Hamas, transmite Reuters.

Sunak s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în cadrul unui turneu diplomatic în Orientul Mijlociu.

În timpul discuțiilor, Sunak a subliniat imperativul de a evita un conflict regional mai amplu și de a preveni alte pierderi inutile de vieți omenești în rândul civililor, a declarat biroul său.

“De asemenea, am făcut progrese bune în domenii tangibile, cum ar fi asigurarea accesului ajutoarelor umanitare pentru cei care au nevoie de ele”, a declarat Sunak pentru televiziunile din Cairo.

În timpul vizitei președintelui american Joe Biden, miercuri, liderii arabi au anulat o întâlnire cu acesta după o explozie la un spital din Fâșia Gaza. Oficialii israelieni și palestinieni s-au acuzat reciproc pentru explozie.

Biden a plecat totuși cu o promisiune din partea Israelului de a permite transporturi limitate în Gaza prin punctul de trecere Rafah, controlat de Egipt, cu condiția ca ajutorul să fie monitorizat pentru a preveni ca acesta să ajungă la Hamas.

“Când a apărut această criză, un lucru pe care l-am considerat prioritar în mod constant a fost deschiderea punctului de trecere de la Rafah. Acesta a fost un aspect pe care l-am cerut permanentși sunt foarte încântat că acest lucru se va întâmpla în mod iminent”, a declarat Sunak.

“(Sisi) și cu mine am avut o discuție bună despre modul în care Marea Britanie poate oferi asistență practică pe teren pentru a asigura durabilitatea acestui ajutor prin punctul de trecere.”

Sunak a vizitat, de asemenea, Ierusalimul pentru a-și arăta sprijinul pentru Israel și pentru a încerca să negocieze o modalitate de a asigura eliberarea ostaticilor luați de Hamas. El s-a întâlnit apoi cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman în Arabia Saudită, unde l-a încurajat pe bin Salman să se folosească de poziția de lider a Arabiei Saudite în regiune pentru a sprijini stabilitatea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!o

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă