-2.6 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSănătateRiscul de apariție a demenței în rândul populației din Statele Unite este...

Riscul de apariție a demenței în rândul populației din Statele Unite este într-o continuă creștere

Riscul de apariție a demenței în rândul populației din Statele Unite este într-o continuă creștere, pe măsură ce populația îmbătrânește, iar estimările sugerează că numărul cazurilor se va dubla până în 2060.

Crește riscul de demență în SUA

Un studiu recent publicat în Nature Medicine indică faptul că 42% dintre persoanele de peste 55 de ani vor dezvolta demență în viața lor, scrie CNN.

Această tendință este determinată în mare parte de îmbătrânirea generației Baby Boomers, care reprezintă un procent semnificativ al populației SUA și care va ajunge la vârsta de 75 de ani până în 2040, vârstă după care cazurile de demență sunt mult mai frecvente.

De asemenea, cercetătorii au observat diferențe semnificative între diverse grupuri rasiale, cu un risc mult mai mare de demență în rândul adulților afro-americani, care ar putea tripla până în 2060.

CITEȘTE ȘI – Limitarea consumului de cafea dimineață ar putea reduce riscul de moarte prematură

Aceasta ar putea fi rezultatul inegalităților structurale, precum accesul limitat la educație, nutriție și îngrijire medicală. Totodată, femeile vârstnice au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta demență, având în vedere durata mai mare a vieții lor.

Studiul a arătat și că factorii genetici joacă un rol important, persoanele cu două copii ale genei apolipoproteinei E (APOE) având un risc de 59% de a dezvolta demență.

Deși vârsta și genetica sunt factori majori, cercetătorii consideră că există multe oportunități de a reduce riscul, cum ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos, gestionarea greutății și a sănătății mintale, și tratarea pierderii auzului.

În ciuda acestor riscuri, există speranță datorită noilor criterii de diagnosticare care includ biomarkeri specifici în detectarea timpurie a bolii Alzheimer. De asemenea, medicamentele promițătoare care ar putea încetini progresul bolii sunt în faza de testare.

Totuși, este necesar ca aceste studii să devină mai diverse din punct de vedere rasial pentru a asigura tratamente eficiente pentru toți pacienții. Cercetătorii subliniază necesitatea unor politici publice care să sprijine o îmbătrânire sănătoasă și echitabilă, pentru a reduce impactul demenței asupra societății.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă