23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRex Mamaia, dosar de spălare de bani și delapidare, dar vândut în...

Rex Mamaia, dosar de spălare de bani și delapidare, dar vândut în ciuda ANAF

Carmen Palade, anchetată pentru delapidarea Magazinului Unirea, evaziune fiscală și spălare de bani, vrea să vândă Hotelul Rex Mamaia, inculpat în același dosar, având astfel ocazia de a “fenta” Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și să nu achite datoriile.

Compania israeliană Hagag dorește să achiziționeze Hotelul Rex Mamaia, de la una dintre companiile deținute de Carmen Palade (devenită Carmen Adamescu, după căsătoria cu omul de afaceri Dan Adamescu), cu toate că instituția hotelieră figurează ca inculpat – ca persoană juridică – într-un dosar aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în care fosta soție a lui Dan Adamescu este acuzată de evaziune fiscală, spălare de bani și devalizare continuă a Magazinului Unirea.

În urma vânzării Hotelului Rex Mamaia, Carmen Palade ar avea o bună ocazie de a face “dispărute” sume importante de bani ce ar trebui să ajungă la statul român, prin ANAF.

Simpla trimitere a banilor dobândiți de pe urma vânzării Rex Mamaia într-un “offshore” ar putea lăsa Fiscul “cu buza friptă”.

Principalul indiciu că Hagag intențio-nează să achiziționeze Rex Mamaia este înființarea, în România, a societății HAGAG REX MAMAIA SRL, în data de 18.11.2021.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), HAGAG REX MAMAIA are sediul social în București, pe Calea Victoriei și are 100% capital privat străin.

Activitatea principală a societății este “dezvoltare (promovare) imobiliară”.

De asemenea, HAGAG REX MAMAIA SRL mai este înregistrată cu următoarele activități secundare:

  • Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii;
  • Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;
  • Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract;
  • Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

HAGAG REX MAMAIA figurează cu doi asociați, ShaharMachat și Ziv-AsherTetelman, acesta din urmă, personaj prezent adesea în tabloidele din țara noastră, este și persoana împuternicită a societății comerciale recent înființate.

Ce spune Hagag

Reporterii “România liberă” l-au contactat telefonic pe Tetelman, însă acesta a spus că nu discută cu mass-media și ne-a redirecționat către agenția de PR ce reprezintă Hagag.

Carmen Palade vrea să vândă Hotelul Rex Mamaia unei societăți reprezentate de Ziv-Asher Tetelman, personaj celebru în tabloide și într-o anchetă ce-l vizează pe Mircea Sandu, fost președinte FRF.

Reprezentanții companiei israeliene Hagag nu au negat interesul pentru achiziționarea Hotelului Rex din Mamaia.

”Hagag Development Europe este un investitor și dezvoltator imobiliar specializat în proiecte rezidențiale și comerciale în România, recent intrat și pe segmentul hotelier. Compania este implicată în achiziționarea, dezvoltarea, renovarea și administrarea mai multor clădiri și proiecte situate în zone premium și în continuă dezvoltare ale Bucureștiului și este singurul jucător de pe piața locală care plasează investiții semnificative în dezvoltarea și creșterea segmentului de nișă al reînnoirii urbane prin reconversia clădirilor vechi cu valoare istorică și prezență arhitecturală unică. În ceea ce privește strategia de dezvoltare pe termen lung, avem planuri ambițioase pentru România și urmărim să ne consolidăm poziția pe plan local, atât din punct de vedere al activului existent, cât și din punct de vedere geografic. În acest context, prospectăm activ piața și ne uităm cu atenție la mai multe proprietăți sau terenuri cu potențial, pretabile pentru noi proiecte rezidențiale, office sau hoteliere”, au declarat reprezentanții Hagag Development Europe, într-un mesaj cu poziția oficială a companiei, transmis cotidianului național “România liberă”.

Problemele Hotelului Rex Mamaia

Potrivit unor surse judiciare, într-un dosar penal de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București se precizează că: REX MAMAIA SA a sprijinit-o pe Adamescu Carmen să își însușească pentru această societate sume de bani pe care le administra în calitate de președinte al consiliului de administrație și director general al UNIREA SHOPPING CENTER SA, respectiv suma de 1.325.448,82 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor fictive facturate în baza contractului de management nr. 107/20. IO. 2004, prin încheierea contractului, prin emiterea de către angajatii societătii de facturi în baza cărora au fost efectuate viramentele și a unor documente care să creeze aparența prestării efective a serviciilor, precum și prin punerea la dispoziție a conturilor bancare în vederea încasării sumelor de bani.

Carmen Palade, în complicitate cu fiul său, Rex Mamaia și alte societăți comerciale pe care le-a condus, a prejudiciat Magazinul Unirea de zeci de milioane de lei.

Potrivit informațiilor obținute de “România liberă”, din probele administrate a rezultat că, în perioada octombrie 2004 iulie 2017, inculpata Adamescu (fostă Palade) Carmen, profitând de funcțiile deținute în cadrul persoanei vătămate UNIREA SHOPPING CENTER SA, respectiv de administrator, președinte al consiliului de administrație și director general, cu ajutorul fiului acesteia, Palade (fost Makie) Rani, a acționat pentru delapidarea de importante sume de bani din conturile și casieria Magazinului Unirea, în modalitatea însușirii pentru sine sau pentru societățile PALL D’OR CON SA, TYCOON HOUSE DEVELOPMENT SRL, TYCOON FINANCE CORPORATION SRL și TYCOON IMOBILIAR SRL (societate absorbită de REX MAMAIA SA), persoane juridice care erau deținute și controlate de Carmen Palade și membrii familiei sale.

Cum proceda Carmen Palade

Mecanismul de operare ar fi presupus încheierea unor contracte comerciale, cu durată lungă, toate având ca obiect prestări de servicii, activități care, în realitate, fie nu au fost efectuate, fie au fost prestate de angajații Unirea Shopping Center sau alte persoane juridice în baza unor relații contractuale directe cu UNIREA SHOPPING CENTER SA, fie erau prestate chiar de către Adamescu Carmen, dar în calitățile deținute în cadrul persoanei vătămate pentru care era remunerată lunar sub forma unui salariu.

Astfel, deși Adamescu Carmen a fost aleasă din luna decembrie 2003 în funcția de membru al Consiliului de administrație al persoanei vătămate UNIREA SHOPPING CENTER SA, fiind numită președinte al acestui organism și desemnată director general al societății, începând cu luna octombrie 2004 și până în luna iulie 2017, a încheiat trei contracte cu societățile TYCOON IMOBILIAR SRL (în prezent absorbită de REX MAMAIA SA), TYCOON FINANCE CORPORATION SRL și PALL D’OR CON SA toate controlate de aceasta și membrii familiei sale, prin care atribuțiile funcției de director general al persoanei vătămate au fost externalizate, dar acestea nu au fost prestate de o altă persoană, ci chiar de către Adamescu Carmen, care era director general potrivit celor hotărâte în Adunarea generală a acționarilor.

Practic s-a ajuns ca președintele consiliului de administrație/directorul general Adamescu Carmen să cumpere servicii de la Adamescu Carmen, prin intermediul a trei societăți, care să fie prestate chiar de către Adamescu Carmen, dar care intrau în atribuțiile directorului general, fapt care potrivit actului constitutiv al societății, coroborat cu Legea nr. 31/1 990, privind societățile comerciale, nu era posibil, deoarece funcția de director general era ocupată de președintele consiliului de administrație.

În nicio ședință a Adunării generale a acționarilor a persoanei vătămate nu s-a dispus încheierea unui contract de management pentru exercitarea funcției de director general.

O altă modalitate de însușire a unor sume de bani din patrimoniul persoanei vătămate a presupus efectuarea de plăți în baza unor contracte și facturi având ca obiect operațiuni care nu au fost prestate, activitățile fiind  desfășurate de personalul persoanei vătămate.

Această situație o regăsim în cazul contractului nr. 1/30.01.2006, având ca obiect întreținerea și administrarea parcării din curtea interioară a magazinului Unirea, iar din luna decembrie 2008 activități de management și consultanță în afaceri.

Astfel, întreținerea și administrarea parcării din curtea interioară a magazinului persoanei vătămate a fost asigurată de martorul Dinu Cristian și personalul departamentului administrativ — toți angajați ai persoanei vătămate UNIREA SHOPPING CENTER SA, sau de o altă societate, dar în baza unor relații contractuale cu persoana vătămată, iar pentru activitatea de management nu a fost identificat niciun raport sau alt document justificativ din care să rezulte modalitatea în care aceasta ar fi fost prestată. De asemenea, în cazul unui contract (nr. 28/0 1.O I .2016), deși serviciile facturate au fost prestate, valoarea acestora a fost în mod substanțial supraevaluată, executarea efectivă a serviciilor fiind posibilă prin transferul unui angajat al UNIREA SHOPPING CENTER SA la o societate controlată de către Adamescu (fostă Palade) Carmen, astfel că persoana vătămată a ajuns să plătească pentru aceeași activitate o valoare de aproximativ 9 mai mare.

Sechestru pe mai multe bunuri

Potrivit informațiișlor noastre, procurorii au solicitat trecerea sub sechestru a mai multor bunuri deținute atât de Carmen Palade, cât și de Rex Mamaia.

Din informațiile noastre, având în vedere prejudiciul produs persoanei vătămate prin săvârșirea infracțiunii de delapidare, în cuantum total de aproximativ 47.944.000 lei, s-ar fi solicitat măsura sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor imobile deținute în proprietate de Adamescu Carmen și suspectele TYCOON HOUSE DEVELOPMENT SRL, REX MAMAIA SA, TYCOON FINANCE CORPORATION SRL și PALL D’OR CON SA, precum și poprirea sumelor existente în contul deschis de cea din urmă societate, până la concurența prejudiciului reținut în sarcina fiecăreia dintre acestea, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor menționate anterior, care pot servi la garantarea reparării pagubei produsă, a executării pedepsei amenzii ori a cheltuielilor judiciare.

Magazinul Unirea a informat Hagag în legătură cu problemele în justiție ale Rex Mamaia.

“Doamna Carmen Palade, asociat și administrator al REX MAMAIA SRL este inculpată și a fost arestată, printre altele, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și, respectiv, evaziune fiscală și spălare de bani. Domnul Rani Palade, asociat al REX MAMAIA SRL, este inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. Societatea REX MAMAIA SRL este inculpată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani”, se arată într-o adresă a Unirea Shopping Center SA către Hagag.

Societatea comercială românească amintește că atât ea, cât și ANAF, au formulat mai multe plângeri împotriva REX MAMAIA SRL.

Prejudiciul statului este, de asemenea, de rândul milioanelor de lei.­

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Partidul Dianei Șoșoacă are un nou secretar general

Comitetul Naţional al Partidului S.O.S. România, întrunit în data de 24.06.2024 la Poiana Braşov, l-a votat în unanimitate pe Horaţiu Şerb în calitatea de...

Iohannis a promulgat două legi și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi două legi și a eliberat din funcție doi procurori. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis cotidianului...

Rusia dispune de progrese nucleare pentru o eră a inteligenței artificiale, afirmă un diplomat de top în domeniul controlului armelor

Principalul diplomat rus pentru controlul armelor a declarat că Rusia a făcut progrese în materie de 'arme "descurajare nucleară" care îi vor permite să...
Ultima oră
Pe aceeași temă