5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieRevoluția digitală va desființa 14 milioane de locuri de muncă

Revoluția digitală va desființa 14 milioane de locuri de muncă

Revoluția digitală va duce la pierderea a 14 milioane de locuri de muncă, până în anul 2027, relevă un studiu realizat de Forumul Economic Mondial.

„Avansul adoptării tehnologiei, revoluția digitală, dar și alți factori sociali vor duce în următorii ani la o schimbare semnificativă pe piața forței de muncă. Conform unui raport realizat de Forumul Economic Mondial, până în 2027, deși se vor crea 69 de milioane de locuri de muncă,  se vor elimina 83 de milioane de posturi, ceea ce va duce la o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă, adică 2% din ocuparea actuală.

În acest context, sistemul educațional trebuie să ofere o educație care să îi pregătească pe studenți pentru viitor, astfel încât să devină cei mai buni specialiști în domeniu. Pentru a se asigura că elevii și studenții actuali pot face față joburilor viitorului, este important ca aceștia să fie ghidați spre dezvoltarea unor competențe noi și către adaptarea la noile cerințe ale pieței muncii”, precizează un comunicat de presă.

Angajatorii apreciază tot mai mult gândirea analitică și creativă ca fiind cele mai importante abilități pentru anul acesta și pentru următorii cinci ani. În plus, angajații ar trebui să ia în calcul învățarea de competențe digitale precum și dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare.

„Avem obiceiul de a-i întreba pe copii «ce vor să se facă». Este o întrebare greșită în zilele noastre, pentru că lumea se schimbă cu o viteză halucinantă. Ceea ce se întâmplă anul acesta cu Inteligența Artificială duce la o disrupție în ceea ce privește destinul oamenilor legat de muncă și profesie, mai mare decât crizele financiare, apariția internetului sau pandemia. E bine să nu te hotărăști definitiv ce o să te faci când o să fii mare, pentru că lucrurile se schimbă și, de asemenea, e posibil să fi luat decizii greșite. În loc să te gândești la o anumită profesie, este recomandat să îți dezvolți competențe și abilități, să te poți adapta schimbărilor de orice fel și să aduci valoare în orice domeniu ai lucra”, a declarat Radu Atanasiu, Decan Asociat al Bucharest International School of Management.

Bucharest International School of Management este o instituție privată de învățământ care derulează programe de EMBA în parteneriat cu universități renumite din alte țări (CEU, Maastricht University). De asemenea, de anul trecut se derulează și programe de licență menite să pregătească studenții, în parteneriat cu Abertay University din Marea Britanie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă