Revoluția digitală va duce la pierderea a 14 milioane de locuri de muncă, până în anul 2027, relevă un studiu realizat de Forumul Economic Mondial.
„Avansul adoptării tehnologiei, revoluția digitală, dar și alți factori sociali vor duce în următorii ani la o schimbare semnificativă pe piața forței de muncă. Conform unui raport realizat de Forumul Economic Mondial, până în 2027, deși se vor crea 69 de milioane de locuri de muncă, se vor elimina 83 de milioane de posturi, ceea ce va duce la o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă, adică 2% din ocuparea actuală.
În acest context, sistemul educațional trebuie să ofere o educație care să îi pregătească pe studenți pentru viitor, astfel încât să devină cei mai buni specialiști în domeniu. Pentru a se asigura că elevii și studenții actuali pot face față joburilor viitorului, este important ca aceștia să fie ghidați spre dezvoltarea unor competențe noi și către adaptarea la noile cerințe ale pieței muncii”, precizează un comunicat de presă.
Angajatorii apreciază tot mai mult gândirea analitică și creativă ca fiind cele mai importante abilități pentru anul acesta și pentru următorii cinci ani. În plus, angajații ar trebui să ia în calcul învățarea de competențe digitale precum și dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare.
„Avem obiceiul de a-i întreba pe copii «ce vor să se facă». Este o întrebare greșită în zilele noastre, pentru că lumea se schimbă cu o viteză halucinantă. Ceea ce se întâmplă anul acesta cu Inteligența Artificială duce la o disrupție în ceea ce privește destinul oamenilor legat de muncă și profesie, mai mare decât crizele financiare, apariția internetului sau pandemia. E bine să nu te hotărăști definitiv ce o să te faci când o să fii mare, pentru că lucrurile se schimbă și, de asemenea, e posibil să fi luat decizii greșite. În loc să te gândești la o anumită profesie, este recomandat să îți dezvolți competențe și abilități, să te poți adapta schimbărilor de orice fel și să aduci valoare în orice domeniu ai lucra”, a declarat Radu Atanasiu, Decan Asociat al Bucharest International School of Management.
Bucharest International School of Management este o instituție privată de învățământ care derulează programe de EMBA în parteneriat cu universități renumite din alte țări (CEU, Maastricht University). De asemenea, de anul trecut se derulează și programe de licență menite să pregătească studenții, în parteneriat cu Abertay University din Marea Britanie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!