25.6 C
București
joi, 4 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiReuniunea miniștrilor de externe ai NATO va aborda subiectul armelor furnizate Ucrainei

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO va aborda subiectul armelor furnizate Ucrainei

Miniştrii de externe din ţările NATO se întâlnesc joi la Praga pentru a discuta propunerea potrivit căreia Ucraina va avea dreptul să folosească armele occidentale împotriva unor ţinte militare de pe teritoriul Rusiei, conform actualitate.org.

Oficialii vor discuta două zile şi vor pregăti summitul NATO din iulie, unde ar putea să fie anunţat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, potrivit Sky News.

Kievul i-a presat pe aliaţii occidentali, în special SUA, să-i permită să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei.

Liderii din Franţa şi Germania au declarat miercuri că susţin propunerea. Ministrul de externe al Italiei a exclus acest lucru.

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic

Rusia a plasat România pe un fel de “listă neagră”, aceea a țărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicând precis și ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că niciun oficial de la București nu a anunțat limpede ce arme ar fi transferat România în Ucraina.

Un diplomat al Rusiei, Gennady Gatilov, a acuzat mai multe țări membre NATO, inclusiv România, de faptul că ar fi oferit sprijin militar Ucrainei, pe parcursul “operațiunii militare speciale” – adică pe parcursul războiului neprovocat pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Gatilov deține rangul de ambasador și este reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă instituțiile ONU și organizațiile internaționale de la Geneva. În cadrul Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva, ambasadorul rus a susținut că, din februarie 2022 până în martie 2024, Ucraina a primit armament din SUA, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Franța, Suedia și din alte țări. „În loc să lucreze la o soluționare pașnică și să caute modalități de a restabili arhitectura de securitate europeană, țările NATO se încăpățânează să ducă un război proxy împotriva țării noastre, oferind regimului corupt de la Kiev arme și hardware militar, precum și finanțare pe scară largă”, a susținut ambasadorul rus.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico, reclasificat ca act terorist

Autorităţile slovace au anunțat că intenționează să trateze atacul asupra premierului Robert Fico ca un act terorist și nu ca o tentativă de crimă,...

Sprijinul PSD pentru agricultură duce exporturile de cereale ale României la o creștere de 21%

Partidul Social Democrat a demonstrat un angajament puternic față de dezvoltarea agriculturii în România, investind sume record în sectorul agricol. Aceste eforturi au crescut...

Alegeri parlamentare în Marea Britanie

Se vor întoarce laburiștii la guvernare după 14 ani de așteptare? Britanicii sunt așteptați astăzi la secțiile de votare pentru alegerea membrilor Camerei Comunelor. Conform sondajelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă