Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se întărește a doua zi ci își păstrează consistenta pufoasa.
- Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 1 kg făinp speciala pentru cozonaci
- 500 ml lapte cu grăsime 3,5 %
- 50 gr drojdie proaspătă
- 100 gr unt de consistenta moale
- 4 pliculețe zahar vanilat
- 250 gr zahăr
- 100 ml ulei
- 5 gălbenușuri
- 1 linguriță rasă de sare
- coaja rasa de la o lămâie
- 1 fiola esență de rom
- Umplutura:
- 400 gr miez nuca
- 5 albușuri
- 3 linguri cacao
- 5 linguri zahar
- coaja rasa de la o lămâie
- 1 fiola esență de rom
- Pentru uns cozonacii:
- 30 ml lapte
- 1 gălbenuș crud
Iată cum trebuie să prepari cei mai buni cozonaci:
Începem cu aluatul de cozonac: Chiar daca faina este de calitate și ți se pare că este foarte fina, aceasta trebuie totuși cernuta de 3 ori, pentru a se aerisi. Nu trece peste acest pas pentru că este important. Lasă faina cernuta într-un castron și treci la punctul 2.
Încălzește într-un vas, laptele amestecat cu zaharul tos și cel vanilat, până ce acestea se dizolva.
Dizolva drojdia proaspătă în câteva linguri din acest lapte(călduț, nu fierbinte), apoi pune-o peste faina pe care ai cernut-o mai devreme și presară putina faina deasupra ei, fară să amesteci. Lasă castronul undeva la cald, până ce apar crăpături în locul unde ai presărat faina peste drojdie.
Amestecă într-un castron mai mic, gălbenușurile cu sarea și coaja rasa de la o lămâie și adaugă-le în castronul cu faina și drojdie apoi adaugă și laptele care ți-a mai rămas. Amestecă întreagă compoziție folosind o lingura de lemn.
Urmează frământatul aluatului, un proces foarte important, care trebuie să dureze minim 30 de minute. Prepara un amestec de unt moale(topit) și ulei și unge-ți bine mâinile, pentru că aluatul să nu se lipească de mâini. Chiar daca se vă lipi, evita să-ți pudrezi mâinile cu faina pentru că aceasta se poate incorpora în aluatul pe care îl frămânți, formând cocoloașe. Aluatul trebuie frământat în continuu, în toate modurile și direcțiile, răsucit, bătut cu palmele, trântit în castron, fară pauze. Unge-ți mâinile frecvent cu amestecul de unt și ulei, în timpul frământării cozonacilor, pentru că aluatul să absoarbă întreagă cantitate din acest amestec, dar fară adăugarea lui directa în aluat.
După ce ai frământat bine aluatul, lasă-l să crească timp de 90 minute, undeva la loc cald.
Prepararea umpluturii:
Mixează albușurile cu zaharul până devin spuma apoi adaugă nucile tocate mărunt, cacaoa, esență de rom și coaja rasa de lămâie, amestecând țoață compoziția cu o lingură.
Continuăm cu aluatul. Împarte aluatul în patru parti egale, formând patru bile de aluat.
Unge masa sau blatul cu ulei și întinde fiecare bila de aluat până obții 4 foi de cca. 1.5 cm grosime apoi, peste fiecare dintre aceste foi, întinde umplutura cu nuci și cacao.
Rulează fiecare foaie și împletește cate doua rulouri, obținând astfel 2 cozonaci împletiți.
Tapetează tăvile cu hârtie de copt unsa cu unt, aseaza cozonacii în ele și lasă-i undeva la cald până ce aceștia aproape își dublează volumul(aproximativ 60 min).
Înainte de a băga cozonacii la cuptor, unge-i cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și presară apoi puțin zahar peste ei.
Îi coci în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade, timp de cca. 45 minute. Poți să încerci cozonacii cu o scobitoare. Nu deschide ușa la cuptor primele 30 de minute.
Opțional: după o jumătate de oră, poți să-i acoperi cu o folie alimentara de aluminiu, că să nu se rumenească prea tare.
După ce s-au copt și i-ai scos de la cuptor, scoate-i din tăvi cu tot cu hârtie, acoperă-i cu un prosop de bucătărie și lasă-i 20 minute, după care îi poți servi.
Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale