-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieRețeaua terenurilor fantomă: 47 de percheziții pentru vânzări frauduloase în zone strategice...

Rețeaua terenurilor fantomă: 47 de percheziții pentru vânzări frauduloase în zone strategice din București și Ilfov

Metoda folosită ar fi presupus falsificarea de documente și utilizarea acestora în fața instituțiilor publice sau a unor funcționari

Polițiștii au desfășurat 47 de percheziții în București și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș, vizând o grupare suspectată că ar fi intenționat să vândă fraudulos terenuri în zone strategice din municipiul București și județul Ilfov, a anunțat marți Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), citat de news.ro.

Prejudiciul estimat este semnificativ: 13,7 milioane de euro din imobile tranzacționate ilegal, inclusiv un teren aparținând statului român, evaluat la 469.300 de euro, precum și sume de 60.000 de euro și 1,8 milioane de dolari din conturile unor societăți.

Acțiunea, coordonată de DIICOT – Structura Centrală, a implicat polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Polițiilor Sectoarelor 1 și 3 din București.

Potrivit IGPR, în toamna anului 2021, 4 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, sprijinit ulterior de alți 28 de membri. Gruparea, bazată pe relații de amiciție, afinitate și subordonare, ar fi acționat coordonat până în decembrie 2024, având ca scop vânzarea frauduloasă a unor terenuri aparținând unor firme inactive, cu acționariat preponderent străin.

Metoda folosită ar fi presupus falsificarea de documente și utilizarea acestora în fața instituțiilor publice sau a unor funcționari, precum notari, executori judecătorești și funcționari ANCPI. În acest mod, suspecții ar fi obținut în mod fraudulos drepturi de administrare asupra unor societăți comerciale, reușind să vândă active valoroase către terți induși în eroare.

Printre infracțiunile investigate se numără constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual și material, uz de fals, înșelăciune, spălarea banilor și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Peste 40 de persoane vor fi conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru audieri. IGPR a precizat că investigațiile continuă pentru a documenta întreaga activitate a grupării și a recupera prejudiciul creat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă