O fostă studentă povestește cum făceau fetele slalom printre profesorii la care „trebuia să ai grijă”
Adela Alexandru, fostă studentă a lui Alfred Bulai, își amintește la Interviurile Digi24.ro cum studentele din anii mai mari le anunțau pe cele care abia intrau în anul întâi, despre profesorii la care trebuie să aibă grijă cum se îmbracă sau cum se comportă.
„Întotdeauna a existat la SNSPA această, cum să spun, „rețea de șoapte”. Au existat din totdeauna, nu cred că doar la SNSPA, acest fenomen este unul larg răspândit în universități, mai ales acolo unde nu există o cultură a consimțământului și nu există o foarte mare atenție acordată subiectului hărțuiri sexuale. În aceste situații studentele se avertizează între ele să fie atente, să aibă grijă. Cultura aceasta a șoaptelor, cultura aceasta a zvonurilor nu este suficientă, ci este nevoie de mult mai mult”, spune Adela.
Ea mai afirmă că universitățile sunt responsabile să creeze un spațiu sigur pentru comunitate academică, în așa fel încât în momentul în care te duci la curs, “să nu te duci cu teamă, să te duci cu rușine”.
Întrebată dacă știe să mai fi existat și alte cazuri similare la SNSPA, Adela Alexandru a spus că ea mai cunoaște un caz, „profesorul Stanciugelu care de asemenea a fost reclamat în Comisia de Etică și care a și fost suspendat.”
Adela a mai explicat și de ce studentele nu reclamă imediat abuzurile, hărțuirea: „În momentul în care nu știi exact care sunt pașii pe care să-i urmezi, ca să raportezi un astfel de caz, există foarte multe șanse ca persoanele care trec prin astfel de situații, să nu raporteze. Pe de altă parte, teama de repercusiuni, precum și fenomenul blamării victimelor în spațiul public, duc la tăcere. Adesea, când auzim în spațiul public astfel de situații despre abuz, persoanele sunt mai degrabă blamate”.
“Dincolo de asta, există o diferență de putere foarte mare. În momentul în care tu ești încă studentă și ești la mâna profesorului care te-a hărțuit, acesta te notează, te evaluează, îți poate fi membru în comisia de licență sau de disertație sau de doctorat. Sunt mecanisme care te țin în tăcere”, a mai spus Adela Alexandru, care acum este expert în egalitate și gen la Centrul FILIA.