4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăSocialEvenimentRepublica Moldova va plăti restul unui avans întârziat către compania rusă Gazprom...

Republica Moldova va plăti restul unui avans întârziat către compania rusă Gazprom pentru livrările de gaze naturale din septembrie

Compania energetică de stat din Republica Moldova va plăti vineri restul unui avans întârziat către compania rusă Gazprom pentru livrările de gaze naturale din septembrie, astfel încât gigantul gazelor să nu întrerupă livrările de la 1 octombrie, a declarat joi o sursă, potrivit Reuters.

Moldovagaz a plătit joi 6 milioane de dolari către Gazprom și va plăti vineri peste 24 de milioane de dolari pentru a închide avansul întârziat de 33,89 milioane de dolari care trebuia plătit până la 20 septembrie pentru a acoperi 50% din gazele consumate în septembrie.

Restul de 50% trebuie plătit până la 20 noiembrie.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova este dependentă de gazul rusesc, al cărui preț a crescut în acest an deoarece contractul cu Gazprom fluctuează de la o lună la alta în funcție de prețul spot al gazului și al petrolului.

Din octombrie, prețul plătit de Moldova va scădea de la 1.882 de dolari pe mia de metri cubi la 1.060 de dolari, deoarece formula de stabilire a prețului nu mai este legată atât de puternic de prețul spot al gazului, a precizat sursa citată.

Prețurile ridicate la energie sunt o chestiune sensibilă din punct de vedere politic.

Mii de protestatari s-au adunat la Chișinău în ultimele două weekenduri, cerând demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului său și plângându-se de inflația ridicată și de prețurile ridicate la combustibili.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

În atacul asupra Congresului SUA din ianuarie 2021 se anunță și alte inculpări

Grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului SUA desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat...

În atacul asupra Congresului SUA din ianuarie 2021 se anunță și alte inculpări

Grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului SUA desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat...

Situație dificilă în Ucraina: În spitale se ia în considerare suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis marţi că le-a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor care nu sunt esențiale, până când...
Ultima oră
Pe aceeași temă