2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalRepublica Moldova va intra în UE până în anul 2030, consideră președinta...

Republica Moldova va intra în UE până în anul 2030, consideră președinta Maia Sandu

Republica Moldova va intra în UE până în anul 2030, a declarat șefa statului, Maia Sandu, la mitingul care se desfășoară duminică, 21 mai 2023, la Chișinău.

Președinta Republicii Moldova a făcut această declarație în fața președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în vizită la Chișinău.

Am venit să spunem răspicat, cu încredere și cu mândrie – moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în Uniunea Europeană.

„Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susținerea Uniunii Europene în acest drum. Și asta o cere poporul Republicii Moldova”, a subliniat, în discursul ei, președinta Maia Sandu.

Republica Moldova a obținut, în anul 2022, statutul de candidat oficial la integrarea în UE. Același statut l-a obținut, simultan, și Ucraina.

Unul dintre avantajele apartenenței la UE îl va reprezenta dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a călători, fără pașaport, în țările UE. Deocamdată, de această facilitate beneficiază acei cetățeni ai Republicii Moldova care dețin, simultan, și cetățenia României sau a altei țări UE.

La data de 1 iunie 2023, la Chișinău este programat cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE). Din CPE fac parte toate țările UE, precum și alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie, Ucraina și Republica Moldova. Primul summit al CPE a avut loc în anul 2022 la Praga.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, în fața unei etape critice: economiștii avertizează asupra riscului stagnării economice

România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității dacă nu adoptă reforme structurale și politici economice sustenabile, avertizează Cristian...

Ce șanse are FCSB să se califice direct în optimile Europa League?

FCSB și-a asigurat calificarea în play-off-ul pentru optimile Europa League, dar mai are două meciuri de disputat și speră să obțină și avansarea directă...

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...
Ultima oră
Pe aceeași temă