8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăPoliticăRepublica Moldova tot mai aproape de România: Punct comun la frontiera de...

Republica Moldova tot mai aproape de România: Punct comun la frontiera de la Albița, la intrarea în țară

Republica Moldova a mai făcut un pas pentru revenirea alături de România, în Europa, prin deschiderea unui punct comun de frontieră la Albița, spre sensul de intrare în țară.

Cozile la intrarea în România dinspre Republica Moldova vor fi semnificativ mai mici, pe la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa. Autorităţile de frontieră din cele dou țări fac de azi controale comune care vor scurta timpii de aşteptare, inclusiv pentru transportul de marfă. Pe sensul de intrare în Republica Moldova verificările rămân, însă, la fel că până acum.

Începând de astăzi avem doar un singur stop, la vama Albiţa, unde e control coordonat.

Pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în Punctul de Frontieră Leușeni, trecerea este liberă, iar oprirea pentru verificări are loc doar aici, pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, potrivit stiri.tvr.ro.

Republica Moldova și România au pus în aplicare un acord prin care un punct comun de frontieră a fost deschis la Albița

Pe partea românească a graniţei, verificările sunt făcute întâi de Poliția de Frontieră şi Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Apoi și autorităţile din România efectuează verificările. Unii călători au rămas surprinşi când au văzut că nu trebuie să mai oprească în punctul de frontieră Leuşeni.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal din ambele țări spun că acest proiect pilot a început cu dreptul şi nu s-au înregistrat incidente.

Anrei Bulboacă, angajat, Poliţia de Frontieră din Republica Moldova: Va fi diminuată perioada sau timpul de aşteptare pentru control. Noi presupunem că în jumătate din ceea ce era până acum. Până la 10-15 minute.

Igor Caduc, angajat, Serviciul Vamal al Republicii Moldova: Colaborarea interinstituţională dintre autorităţile vamale şi de frontieră a României şi a Republicii Moldova decurge în regim normal. Sperăm că acest proiect să aibă viaţă şi să se răsfrângă sau să se lărgească până la alte posturi: Cahul-Oancea, la Sculeni şi la Costeşti.

Acordul privind controlul comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni -Albița a fost semnat pe 9 februarie şi este valabil jumătate de an, dar poate fi prelungit.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 708: Trei morți, în urma unui atac asupra Odesei

O dronă rusească a lovit o zonă comercială în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, ucigând trei persoane, au declarat armata ucraineană şi...

Rusia – Ucraina, ziua 708: Trei morți, în urma unui atac asupra Odesei

O dronă rusească a lovit o zonă comercială în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, ucigând trei persoane, au declarat armata ucraineană şi...

Executoare judecătorească, acuzată că și-a însușit peste 200.000 de lei

O executoare judecătorească din Suceava este acuzată că și-a însușit peste 200.000 de lei, bani obținuți din vânzarea unui imobil, pe care trebuia...
Ultima oră
Pe aceeași temă