Moldova a semnat un acord pentru participarea la achizițiile publice comune ale Uniunii Europene, marcând astfel o nouă etapă în cooperarea sa cu UE în domeniul sănătății.
Astăzi, pe 9 iulie, Republica Moldova a devenit cea de-a 38-a țară semnatară a Acordului privind achizițiile publice comune în domeniul sănătății, în cadrul vizitei oficiale la Chișinău a Dnei Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, se arată într-un comunicat de presă.
Acest pas marchează o nouă etapă în colaborarea Moldovei cu Uniunea Europeană, consolidând astfel poziția Moldovei ca a 6-a țară candidată la aderarea la UE care se alătură acestui acord crucial.
Ce reprezintă acordul pe care l-a semnat Republica Moldova cu UE
Acordul privind achizițiile publice comune reprezintă un cadru juridic și operațional prin care țările participante pot uni eforturile în fața amenințărilor grave la adresa sănătății publice, facilitând achiziționarea în comun a materialelor esențiale cum ar fi medicamentele și echipamentele medicale.
De exemplu, pe durata pandemiei de COVID-19, acest acord a permis statelor semnatare să achiziționeze în condiții identice echipamente de protecție individuală, ace și seringi pentru vaccinare, aparate de respirație asistată și medicamente.
Prin aderarea la acest acord, o țară poate beneficia de puterea de cumpărare combinată a statelor membre UE și a altor țări participante, asigurând accesul la măsuri medicale în situații de urgență și îmbunătățind securitatea aprovizionării prin economii de scară.
Comisia Europeană, prin Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), administrează procedurile de achiziții publice în cadrul acestui acord, în strânsă colaborare cu statele semnatare.
Aceste țări pot apoi să achiziționeze produsele contractate în funcție de necesități, utilizând resursele financiare naționale disponibile.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!