16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSocialRememorarea tragediei și rezistenței: Comemorarea Holocaustului Romilor și Sinti la Auschwitz

Rememorarea tragediei și rezistenței: Comemorarea Holocaustului Romilor și Sinti la Auschwitz

Pe măsură ce Europa se îndreaptă către extrema dreaptă, rețeaua Fundației Roma pentru Europa comemorează Holocaustul Romilor și Sinti prin vizitarea lagărului Auschwitz și prin rememorarea victimelor.

BRUXELLES: Pentru a marca Ziua Europeană a Memorialului Holocaustului pentru Romi și Sinti, Fundația Roma pentru Europa, principala organizație de advocacy pentru cei 12 milioane de romi din Europa, și membrii săi din rețea găzduiesc o serie de evenimente, inclusiv o conferință, o expoziție și o vizită la Auschwitz-Birkenau pentru a comemora cei 4.300 de romi și sinti care au fost uciși acolo acum 80 de ani, în noaptea de 2 august 1944. Misiunea este de a repovesti poveștile și de a educa generația tânără despre ororile Holocaustului, astfel încât romii să nu mai fie victime uitate.

Istoricii estimează că peste 500.000 de romi și sinti au fost uciși de naziști și colaboratorii lor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În decembrie 1942, Heinrich Himmler a ordonat deportarea tuturor romilor din Marele Reich Germanic, majoritatea fiind trimiși în „lagărul familial pentru țigani” special înființat la Auschwitz-Birkenau.

Într-un moment în care Europa este martora unei creșteri a activităților de extremă dreaptă, comemorarea Holocaustului va începe pe 1 august cu o expoziție intitulată „Eroii romi ai rezistenței” de artistul român autodidact Emanuel Barica, la Auditorium Maximum din Cracovia. Aceasta va fi urmată de o conferință internațională intitulată „Mărturia mea este pentru tineri”, care va include o sesiune plenară cu Zeljko Jovanovic, președintele Fundației Roma pentru Europa. Seara, va avea loc un concert memorial la Sala Filarmonicii din Cracovia, prezentând oratoriul „O Lungo Drom (Drumul Lung)”, compus de Ralf Yusuf Gawlick și interpretat de Clara Meloni (soprană), Christoph Filler (bariton), László Rácz (țambal) și Alban Berg Ensemble Wien.

Subliniind importanța comemorării Holocaustului, Zeljko Jovanovic, președintele Fundației Roma pentru Europa, a declarat:

Construim o memorie a atrocităților comise împotriva strămoșilor noștri la Auschwitz de 40 de ani, iar recunoașterea a durat la fel de mult. Este încă valabil să spunem că oficialii publici trebuie să depășească calculul electoral crud și să ia măsuri pentru a se asigura că memorialele sunt construite, școlile educă și mass-media difuzează adevărul despre genocidul romilor pentru a ne ajuta să ne eliberăm din închisoarea rasismului trecut și prezent.

Dar ce putem aștepta de la instituțiile și oficialii publici când parlamentele și guvernele noastre sunt afectate de politica de extremă dreaptă și extremism? Își amintește cu adevărat Europa și putem aștepta protecție? Este responsabilitatea noastră morală ca romi să transformăm această memorie într-un vehicul al scopului și al auto-împuternicirii și să creăm unitate între țări, limbi și religii pentru a ne asigura că mesajul nostru este auzit și cererile noastre sunt luate în serios.

Comentând expoziția lui Emanuel Barica, Timea Junghaus, directorul executiv al ERIAC, a spus:

Emanuel Barica arată supraviețuitorii romi care nu au lăsat abuzurile suferite să-i definească drept victime, ci ca luptători care au confruntat nedreptățile zilnice și cruzimea nazistă. Povestea lor este o mărturie a unui trecut dureros, dar ne îndreaptă și către lecții pe care le putem învăța de la cei a căror umanitate a rămas puternică chiar și atunci când fascismul și barbaria au măturat Europa,

spune Timea Junghaus, director executiv al ERIAC.

Artiștii și creativii au fost vitali în păstrarea memoriei Holocaustului romilor și în transmiterea ei. Arta vindecă, iar talentele creative rome joacă un rol cheie în acest proces.

Barica se vede ca un activist artistic și este angajat în depășirea discriminării romilor și sinti și recunoașterea excluderii lor din trecut și prezent.

Comemorarea de anul acesta va uni pentru prima dată Fundația Roma pentru Europa și membrii săi din rețea: Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (ERIAC), Fondul de Educație pentru Romi (REF), Inițiativa de Dezvoltare a Antreprenoriatului Rom (REDI) și Romi pentru Democrație (RFD).

Seria de evenimente este condusă de ONG-uri și instituții, inclusiv Consiliul Central și Centrul de Documentare și Cultură al Romilor și Sinti Germani, în colaborare cu Asociația Romilor din Polonia și Centrul pentru Istoria și Cultura Romilor din Oświęcim.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă