8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiReforma salarizării. La cât va ajunge salariu minim din luna ianuarie

Reforma salarizării. La cât va ajunge salariu minim din luna ianuarie

Salariul minim a ajuns la 3.300 de lei brut, însă din luna ianuarie aceasta ar putea rămâne aproximativ la fel în situația în care va fi eliminat plafonul de 200 de lei. În toată această incertitudine, sindicatele cer ca drepturile angajaților să fie respectate, însă angajatorii spun că nu mai pot face față acestor majorări de două ori pe an. Țara noastră se află printre ultimele locuri în privința salariului minim în Uniunea Europeană.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că doreşte ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie, menţionând că această măsură va fi luată în funcţie de execuţia bugetară.

„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare. Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii”, a afirmat Ciolacu.

Consiliul Naţional Tripartit se va reuni la începutul lunii decembrie pentru discuţii pe tema salariului minim pe economie pentru anul 2024

„Va fi o nouă întâlnire la începutul lui decembrie pe salariul minim pentru anul 2024 pentru că va avea impact şi asupra bugetului de stat şi va avea impact şi asupra nivelului de trai al lucrătorilor din România. Astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema că trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea să se aplice la 1 iulie sau de la 1 octombrie acest lucru, partea sindicală, evident, a susţinut că ar trebui aplicată de la 1 ianuarie 2024, întrucât nivelul de trai este în scădere continuă”, a spus Hossu după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit

Trebuie precizat de la început că sindicatele propun o creștere la 3.750 de lei brut pe lună, de la 3.300 lei, cât este acum, în vreme ce patronatele spun că abia s-a mărit salariul minim la 1 octombrie şi creșterile nu țin pasul cu productivitatea. 

La orice creștere cu 100 de lei brut, potrivit calculelor făcute de economiști, bugetul de stat câștigă 45 de lei, adică, pe tot anul, 1 miliard de lei lei. Sindicatele au propus o creștere de 450 de lei brut, de la 3.300 de lei, cât este în acest moment salariul minim de referință, la 3.750 de lei net. Pentru bugetul de stat, ar însemna un plus de aproximativ 4,5 miliarde de lei numai din această creștere, care se adaugă la creșterea cu 300 de lei de la 1 octombrie 2023.

Avem și câteva calcule de salarii în situația în care vorbim despre o majorare de la începutul anului viitor, atât în varianta în care s-ar menține cei 200 de lei neimposabili. Astfel în prezent: 3.300 de lei (200 de lei neimpozabili) – 2.079 de lei, 2024: 3.300 de lei (scutire de impozit pe venit) – 2.145 de lei ( +66 de lei), 3.750 de lei (scutire de impozit pe venit) – 2.437 de lei ( +358 de lei).

Un alt calcul ar fi ca salariile să aibă o scădere cu 20 de procente, conform noilor măsuri fiscale. Un calcul arată că în prezent la un salariu de 5.000 de lei (impozit pe venit 10%) – 2.935 de lei, însă din 2024, la un salariu de 5.000 de lei (impozit pe venit 30%) – 2.305 lei, adică ar înse,mna o scădere de 630 de lei.

După mai bine de un an de la adoptarea Directivei de către Comisia Europeană și intrarea ei în vigoare, acțiunile concrete ale autorităților din România în vederea transpunerii acesteia întârzie să apară. Deși această Directivă apare într-o anexă publicată pe 13 septembrie 2023 pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului privind planul anual de transpunere a directivelor UE pentru anul 2024, sesizăm că nu există informații suplimentare privind calendarul de transpunere. Nu în ultimul rând, merită precizat că instituția competentă desemnată pentru transpunere este Ministerul Muncii și Solidarității Sociale iar termenul asumat pentru implementare este 15 noiembrie 2024. Astfel, conform Planului publicat, Ministerul Muncii urmează să efectueze o serie de propuneri de proiecte: (i) pentru modificarea Codului Muncii și a legii privind dialogul social, (ii) de Hotărâri de Guvern privind reglementarea mecanismului de stabilire a salariului minim și pentru instituirea Planului de acțiune pentru promovarea negocierii colective.

Creșterea salariului minim în alte state din Europa

Salariul minim în Marea Britanie va creşte din aprilie 2024 cu 9,8%, la 11,44 lire sterline (14,26 dolari) pe oră, fiind una din cele mai ridicate creşteri ca procent din veniturile medii în rândul economiilor dezvoltate.

Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estima anul trecut că salariul minim în Marea Britanie era echivalent cu 58% din veniturile angajaţilor cu normă întreagă, al treilea cel mai ridicat nivel din Europa Occidentală, după Portugalia şi Franţa.

În Germania, din ianuarie 2024, salariu minim brut va crește de la 2.080 de euro la 2.200 de euro, ceea ce înseamnă o creștere pe oră de la 12 euro la 12,41 euro.

Salariul net în Germania depinde de mulți factori, cum ar fi clasa de impozitare, starea civilă, numărul de copii, religia și țara federală. Un angajat fără familie, care locuiește singur, primește aproximativ 1.500 euro.

Concluzia este că Guvernul caută soluții să aducă bani la buget, însă orice majorare de venit înseamnă automat mai mulți bani la buget ca urmare a taxelor și impozitelor, însă și o facilitate fiscală cum este cea de 200 de lei ar fi o variantă. Trebuie amintit că de anul viitor dispar voucherele de vacanță și tichetele de masă, ceea ce înseamnă că salariații vor fi tot mai afectați.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Indicele ROBOR continuă să crească

Creșterile din ultimele zile reflectă volatilitatea pieței financiare și pot avea un impact asupra ratelor lunare ale consumatorilor Indicele ROBOR la ​​trei luni, principalul...

Raportul Comisiei Europene privind influențele TikTok în alegerile din România urmează să fie prezentat

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte, într-un interval scurt de timp, un raport dedicat influențelor exercitate prin intermediul rețelei sociale TikTok asupra alegerilor prezidențiale...

Italia analizează posibilitatea unui acord cu Starlink

Italia analizează posibilitatea unui acord cu Starlink, compania de telecomunicații prin satelit a lui Elon Musk, pentru a asigura comunicații criptate între guvern, ambasade...
Ultima oră
Pe aceeași temă