17.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSocialReforma azilelor de bătrâni, promisă în vară nici acum nu e gata

Reforma azilelor de bătrâni, promisă în vară nici acum nu e gata

Scandalul azilelor de bătrâni de la începutul lunii iulie care i-a îngrozit avea să fie rezolvat în această toamnă. Premierul promisese că vine cu o Ordonanță, lucru care s-a întâmplat, însă acum legea stă în așteptare în Parlament. Între timp, am aflat despre zeci de oameni care au murit în chinuri, iar cei vinovați stau acum acasă la căldură, iar până după Sărbători se speră că acest subiect va fi ,,aburit”.

Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, vorbea încă despre ce măsuri și alte prevederi din lege care ar urma să fie luate, deși noi știam că ar fi trebuit să fie gata un raport al situației azilelor, vinovații să plătească, iar centrele de bătrâni să nu mai funcționeze pe la subsoluri sau să fie trecute pensiuni în acte. Ne amintim promisiunea făcută de Marcel Ciolacu că subiectul azilele groazei să fie rezolvat.

„Împreună cu doamna ministru – în afară de măsurile pe care o să le luăm până la 31 august – și aici avem nevoie de dumneavoastră pentru a face primul pas, este o Ordonanța de Urgență, eu insist prin desființarea cel puțin a unei instituții din interiorul Ministerului Muncii, care a știut să acopere ca și control și fiind o verigă în plus folosită de cineva pentru a scoate niște profituri, nu pentru a proteja persoanele. Mai mult, nu există un sistem informatic – și suntem în 2023 – și sunt ferm convins că cu ajutorul Curții de Conturi aceleași persoane sunt plătite de 2-23 ori.”, spunea Marcel Ciolacu pe 31 iulie.

Întrebată recent de jurnaliști câte din cele 5.400 de firme au fost controlate, ministrul Simona Bucura-Oprescu ne prezintă situația cu mult calm.

„După cum bine știți, în urma unui control se dau măsuri, iar măsurile astea se dau cu un termen de remediere, cu o perioadă de remediere. Este foarte important, pe de o parte, să vedem dacă acele măsuri au fost îndeplinite, pe de altă parte, să fim foarte atenți la trasabilitatea relocărilor, fiindcă din păcate am constatat, inclusiv în situația de la Mureș și acum, la Royal – am avut de curând iarăși un caz – am observat că sunt furnizori de servicii sociale care încearcă în funcție de interes să-și relocheze beneficiarii”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

În continuare sunt probleme la azile, iar în urmă cu aproape o lună, au fost alte percheziții ale procurorilor DNA în Voluntari.

“În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost “încropită” de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală”, potrivit unui comunicat al DNA.

Frații Godei, bine-mersi acasă

În urmă cu o lună, frații Godei au fost plasați în arest la domiciliu, iar acum sunt acasă la căldură ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Godei Ștefan Cristian este alături de fratele său Godei Daniel, principalul beneficiar al sumelor de bani rezultate din exploatarea persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate, scopul patrimonial fiind mobilul care a stat la baza constituirii grupului infracțional organizat, iar mecanismul infracțional gândit și operaționalizat de acesta și fratele său alături de numita Cărăulașu Ioana Andreea, a fost cel al exploatării persoanelor profitând de starea acestora de vulnerabilitate. Membrii grupului infracțional organizat condus Godei Ștefan Cristian au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul primăriilor unor localități din jud. Ilfov prin încasări efectuate de aceste instituții în conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, un total de 3.763.869 lei în perioada 25.11.2021-08.06.2023.

După o vară de scandal cu două demisii de formă din Guvern, niciun vinovat, legea azilelor de bătrâni încă zace în Parlament, deși marii politicieni jurau că vor face dreptate și vor urgenta acest act normativ și că cei vinovați pentru chinurile pe care le-au îndurat bătrânii, unii dintre ei uciși, vedem astfel că se poate și așa în continuare, iar cu siguranță subiectul ,,azilele groazei”, alături de ,,pensii speciale” vor fi cele mai arzătoare subiecte în campaniile electorale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Tragedie în Spania! 4 morți și 20 de dispăruți, după ce un bloc de locuințe din Valencia a ars din temelii

Cel puţin patru persoane au decedat într-un incendiu puternic care a distrus un bloc de locuinţe din oraşul spaniol Valencia, aflat pe coasta de...

Se încing luptele pentru „șefia” Universității din Galați. Rector interimar, o fostă consilieră PSD

Bătălia pentru mandatul de rector al Universității de stat „Dunărea de Jos” din Galați a luat amploare și e pe punctul de a...

Mesajul lui Klaus Iohannis, la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din...
Ultima oră
Pe aceeași temă