Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan.
Cele trei întrebări supuse consultării publice vizează împărțirea fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, emiterea autorizațiilor de construire și implementarea unui program de prevenire a consumului de droguri în școli.
Până la ora 12.00, peste 207.000 de bucureșteni și-au exprimat opțiunile în cadrul referendumului, ceea ce reprezintă o prezență de 11,6%. Aceasta nu reprezintă însă prezența generală la vot.
Întrebările de pe buletinele de vot pentru referendum sunt următoarele:
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Condiții pentru ca referendumul să fie validat
Pentru validarea fiecărei întrebări, este necesar un cvorum de prezență de cel puțin 30% din alegătorii înscriși pe listele electorale permanente (aproximativ 550.000 de persoane). De asemenea, pentru ca rezultatul să fie validat, voturile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din numărul total al alegătorilor, adică circa 450.000.
Alegătorii primesc patru buletine de vot: unul pentru alegerea președintelui României și câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.
În București sunt înscriși pe listele electorale aproximativ 1.787.590 de cetățeni cu drept de vot, inclusiv cei care împlinesc 18 ani chiar în ziua de 24 noiembrie, și sunt organizate 1.289 de secții de votare, conform datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).