Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a decis anularea rechizitoriului întocmit de DIICOT, prin care părinții lui Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat un accident mortal în localitatea 2 Mai, fiind sub influența drogurilor, au fost trimiși în judecată. În urma accidentului, doi tineri au murit, iar alți trei au fost răniți.
În octombrie 2023, Vlad Pascu a fost trimis în judecată de DIICOT pentru consum și trafic de droguri. Mama sa, Miruna Pascu, a fost acuzată de infracțiuni împotriva înfăptuirii justiției, iar tatăl său, Claudiu Pascu, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. După aproape un an de dezbateri în camera preliminară, un judecător de la Tribunalul București a anulat partea din rechizitoriu referitoare la părinții lui Vlad Pascu, excluzând probele care îi incriminau pe Miruna și Claudiu Pascu. Decizia este motivată prin invocarea unor hotărâri ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Constituționale.
Judecătorul a constatat nulitatea absolută a anumitor probe, printre care înregistrări ambientale și procese-verbale, și a dispus eliminarea lor din dosar. De asemenea, s-a constatat nulitatea parțială a rechizitoriului DIICOT cu privire la Claudiu Pascu în ceea ce privește infracțiunea de nerespectare a regimului armelor. DIICOT are la dispoziție cinci zile pentru a decide dacă menține trimiterea în judecată fără aceste probe sau solicită refacerea anchetei. „În baza art.281 alin. (1) lit.b1) din Cpp, raportat la art.148 alin.(3) din Codul de procedură penală şi la HP 64/2023 al ICCJ – completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, admite excepţia nulităţii absolute a mijloacelor de probă cu privire la supravegherea video, audio sau prin fotografiere a inculpatei Pascu Miruna, constând în înregistrarea ambientală a discuţiei purtată de aceasta la data de 07.09.2023 cu colaboratoarea, efectuată cu dispozitivele tehnice purtate de colaboratoare.
În temeiul art.102 alin.(3) din Cpp cu referire la decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: înregistrarea ambientală din data de 07.09.2023, efectuată cu dispozitivele tehnice purtate de colaboratoare, şi procesul verbal de redare a acesteia din data de 11.09.2023, procesul-verbal din data de 08.09.2023, inclusiv fotografiile anexate, eliminarea referirilor la acestea şi eliminarea redării conţinutului acestora din cuprinsul tuturor actelor procedurale (inclusiv din rechizitoriul întocmit în cauză) existente la dosarul de urmărire penală, precum şi înlăturarea lor fizică de la dosar.
Constată nulitatea absolută a rechizitoriului emis la data de 05.10.2023, în dosarul nr. 4479/D/P/2023, de DIICOT – Structura Centrală, a actelor de urmărire penală, a probelor şi a mijloacelor de probă“, potrivit sentinței instanței de judecată
Miruna Pascu este acuzată că ar fi șantajat o martoră, prietena lui Vlad Pascu, pentru a împiedica colaborarea acesteia cu procurorii, amenințând-o cu dezvăluirea unor informații compromițătoare. Martora a declarat că la petrecerile organizate de Vlad Pascu se consumau droguri în cantități mari, unele dintre ele fiind furnizate chiar de mama sa.