Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat la Davos că „Împărtășim cu SUA o legătură transatlantică puternică. Economiile noastre sunt foarte interconectate și cred că un război comercial nu este în interesul niciunei părți, nici pentru SUA, nici pentru Uniunea Europeană”, a declarat Pedro Sanchez, aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
„Un război comercial este un fel de câștig cu sumă zero”, a adăugat el. „Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care ne consolidăm relația transatlantică, mai importantă ca niciodată.”
De la învestirea sa de luni, președintele Donald Trump a repetat amenințarea de a impune tarife pentru mărfurile UE care intră în Statele Unite, spunând reporterilor că UE este „foarte, foarte rea pentru noi. Deci vor primi tarife. Este singurul mod în care vei obține corectitudine.”
Marți, Trump a declarat că administrația sa discută despre impunerea unui tarif suplimentar de 10% asupra mărfurilor importate din China, începând din februarie. El a avertizat, de asemenea, că Mexicul și Canada ar putea fi vizate de taxe de import.
Comisarul pentru economie al Uniunii Europene a declarat pentru CNBC că blocul comunitar va răspunde oricăror tarife impuse de SUA.
„Dacă este nevoie să ne apărăm interesele economice, vom răspunde într-un mod proporțional”, a spus Valdis Dombrovskis. „Suntem pregătiți să ne apărăm valorile, precum și interesele și drepturile noastre, dacă acest lucru devine necesar”, a adăugat el. Oficialii europeni discută cu omologii lor americani, pentru a găsi o soluție „pragmatică” la discuția privind tarifele, a subliniat Dombrovskis, menționând că o creștere globală, ar putea avea de suferit dacă relația economică dintre cele două națiuni ar fi deteriorată.
Pe lângă dezechilibrul comercial cu UE, un alt domeniu de antagonism între UE și SUA sunt cheltuielile de apărare. În primul său mandat, Trump a criticat frecvent națiunile europene din cadrul alianței militare occidentale pentru că nu au cheltuit 2% din produsul intern brut, convenit pentru cheltuielile de apărare.
În 2024, NATO estimează că 23 de membri au îndeplinit obiectivul de 2%. Spania nu a fost unul dintre ei. De fapt, cele mai recente date NATO estimează că Spania a fost țara cu cele mai mici cheltuieli pentru apărare în 2024, cu doar 1,28% din PIB cheltuit pentru apărare.
Sanchez a afirmat că a muncit din greu pentru a crește cifra. „Fiți liniștiți, Spania este foarte angajată în atingerea acestui obiectiv de 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea, dar permiteți-mi să spun, de asemenea, că, în ultimii 10 ani, am crescut și cu 70% cheltuielile noastre totale pentru apărare. Dacă luăm aceste cifre în termeni absoluți, ceea ce putem spune este că Spania este al 10-lea cel mai mare contributor la NATO”, a precizat premierul Sanchez.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube