6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăEconomieRaportul Curții de Conturi pe 2023: prejudicii totale de 277 milioane lei

Raportul Curții de Conturi pe 2023: prejudicii totale de 277 milioane lei

În 2023, Curtea de Conturi a României a identificat prejudicii totale de 277 de milioane de lei în urma misiunilor de audit efectuate.

În plus, valoarea abaterilor financiar-contabile constatate a ajuns la impresionanta sumă de 103,095 miliarde de lei, semnalând nereguli majore în gestionarea resurselor publice.

Pe baza acestor constatări, au fost înaintate 90 de sesizări penale către autoritățile competente.

Curtea de Conturi a verificat în total 1.295 de entități în cadrul acestor controale, subliniind necesitatea unor măsuri mai stricte de gestionare a finanțelor publice și a conformității la nivel instituțional.

„Misiunile de audit efectuate de Curtea de Conturi în anul 2023 au identificat o serie de cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri care au condus fie la nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii sau la denaturarea unor date și informații din situațiile financiare.

În unele cazuri au fost constatate pierderi provocate bugetelor publice și/sau patrimoniului public și privat al entităților. Valoarea totală a prejudiciilor a fost de 277 milioane lei, iar cea a abaterilor financiar-contabile de 103.095 milioane lei. Pentru prejudiciile identificate și consemnate în actele de audit aferente anului financiar 2022 și anilor anteriori, Curtea a formulat 90 de sesizări penale, la propunerea departamentelor și a camerelor de conturi.

Din totalul sesizărilor, 49 au vizat neîndeplinirea măsurilor dispuse, iar 41 au fost formulate din cauza existenței unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală”, se arată în comunicat.

„Misiunile de audit au fost realizate conform noilor metodologii de audit și a Regulamentului privind activitatea de audit public extern, intrat în vigoare la începutul anului 2023. Întrucât prin noul Regulament s-a instituit regula publicării rapoartelor de audit după aprobarea acestora de către Plen, Raportul public pe anul 2022 conține o sinteză a principalelor concluzii cuprinse în rapoartele aprobate, precum și alte informații relevante despre utilizarea fondurilor publice în exercițiul bugetar al anului audit”, mai precizează comunicatul de presă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă