Prezența scăzută la vot și rezultatele tot mai contestate pun în pericol credibilitatea alegerilor la nivel global, conform unui raport recent al Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA), publicat marți.
Acesta marchează al optulea an consecutiv de declin în performanța democratică globală, reprezentând cea mai lungă perioadă de scădere continuă de la începutul înregistrărilor în 1975.
Raportul, intitulat „Starea Globală a Democrației”, este bazat pe analize detaliate ale peste 100 de variabile și utilizează patru categorii principale — reprezentare, drepturi, statul de drept și participare — pentru a evalua performanța democratică.
În 2023, categoria legată de alegeri libere și corecte, precum și controlul parlamentar, a avut cele mai slabe rezultate de când sunt efectuate aceste evaluări.
„Acest raport este un apel urgent pentru protejarea alegerilor democratice,” a declarat secretarul general al IDEA, Kevin Casas-Zamora. „Democrația nu poate funcționa dacă alegerile eșuează”, a adăugat el.
Raportul subliniază creșterea intimidării guvernamentale și a neregulilor electorale
De asemenea, amenințările legate de interferența străină, dezinformare și utilizarea inteligenței artificiale în campanii amplifică aceste provocări.
În perioada 2008-2023, participarea globală la vot a scăzut cu 10 puncte procentuale, de la 65,2% la 55,5%. În aproape 20% din alegerile desfășurate între 2020 și 2024, unul dintre candidați sau partide a contestat rezultatele scrutinului.
Declinul afectează atât tinerele democrații, cât și democrațiile mai vechi și consolidate din Europa și America, conform declarațiilor lui Casas-Zamora pentru AFP.