În prima jumătate a anului 2024, România a implementat măsuri bugetare cu efecte negative asupra execuției bugetare, iar deficitul bugetar ar putea depăși 7% din PIB, cu riscul de a se apropia de 8%, avertizează Consiliul Fiscal într-un nou raport.
Analiștii din cadrul Consiliului Fiscal subliniază că această evoluție negativă este cauzată de noua lege a pensiilor și creșterilor salariale în sectorul public, care vor aduce costuri suplimentare în a doua parte a anului, potrivit Ziarului Financiar.
De asemenea, execuția bugetară este influențată de concentrarea unor cheltuieli în ultimele luni ale anului.
Raportul sugerează că, având în vedere contextul politic agitat, este puțin probabil să fie adoptate măsuri corective semnificative pentru a remedia deficitele bugetare.
Deși România este deja sub procedura de deficit excesiv, există riscul ca 2024 să fie al doilea an consecutiv în care se deviază de la obiectivele de ajustare a deficitului stabilite de instituțiile europene.
Este nevoie de măsuri ferme atrage atenția Consiliul Fiscal.
Consiliul Fiscal subliniază necesitatea unor măsuri ferme pentru reducerea deficitului structural, inclusiv creșterea veniturilor fiscale și eficientizarea cheltuielilor bugetare.
De asemenea, utilizarea fondului de rezervă în locul rectificărilor bugetare este considerată riscantă, deoarece aceasta poate duce la lipsa de transparență în execuția bugetară și la utilizarea discreționară a resurselor, accentuând abaterile de la regulile fiscale.