5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăRaluca Turcan, veste bună pentru studenți. Aceștia vor putea obține credite de...

Raluca Turcan, veste bună pentru studenți. Aceștia vor putea obține credite de studii garantate de stat

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a declarat că studenţii vor putea obţine credite avantajoase pentru a-şi susţine studiile, iar statul va garanta aceste împrumuturi.

„Guvernul Ciucă a creat aceste programe, iar în Parlament le-am dezvoltat, le-am făcut mai integratoare şi ţintite! Astfel, în Comisia de Muncă, la Programele #StudentInvest şi #FamilyStart, prin care studenţii pot obţine credite avantajoase pentru a-şi susţine studiile, iar tinerii pentru a-şi întemeia o familie, am crescut vârsta persoanelor eligibile de la 31 la 40 de ani şi am majorat suma care poate fi contractată de la 50.000 lei la 75.000 lei. Sumele vor putea fi înapoiate în 10 ani la o dobândă foarte avantajoasă. Statul garantează 80% din întreaga sumă contractată pentru tinerii care nu ar putea să acceseze un credit în lipsa unui salariu sau a unor garanţii solide. Acest program a fost lansat în luna noiembrie 2022 şi până la sfârşitul anului trecut au fost contractate deja aproape 500 de credite. Fondul Român de Contragarantare a acordat garanţii în numele şi contul statului de aproximativ 18 milioane lei pentru Student Invest”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit deputatului PNL, tinerii pot să investească în: plata taxelor de studii; plata cărţilor, rechizitelor; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum şi cheltuielile de transport pentru deplasări; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, aplicaţii informatice de specialitate; plata chiriei / locurilor de cazare în căminele studenţeşti; parte/avans din achiziţia unei locuinţe; cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenţie, adeverinţa sau alt document care atestă înscrierea în program; investigaţii şi tratamente medicale complexe recomandate de medici în cazul studenţilor cu probleme de sănătate.

„Pentru noi, studenţii care astăzi se află pe băncile facultăţilor reprezintă generaţia viitoare, căreia trebuie să îi asigurăm cadrul necesar pentru educaţie şi pentru a putea să performeze la acelaşi nivel precum colegii lor din celelalte state europene. În plus, sprijinim şi familiile tinere să-şi întemeieze o familie, să poată să-şi cumpere un autoturism, o locuinţă sau să-şi acopere anumite costuri legate de educaţia copiilor sau de nevoi medicale. Nu în ultimul rând, am eliminat risipa din bani publici – dacă legea va trece în forma votată de comisie nu se vor mai acorda credite garantate de stat pentru nunţi şi cumetrii. Prin acest proiect ne asigurăm că banii vor ajunge la familiile şi tinerii care sunt la început de drum şi au cea mai mare nevoie de un astfel de sprijin”, a adăugat Raluca Turcan. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Probleme mari pentru combinatul siderurgic de la Galați

Combinatul siderurgic Liberty de la Galați are o situație din ce în ce mai dureroasă: datorii de peste 2 miliarde de lei, pierderi de...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă