19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiRaluca Turcan: Pensionarii au fost nedreptățiți iar acest subiect trebuie clarificat

Raluca Turcan: Pensionarii au fost nedreptățiți iar acest subiect trebuie clarificat

Pensiile, alocațiile pentru copii și salariul minim s-ar putea majora de la 1 ianuarie 2021 dar în acest moment oficialii din Guvern se feresc să anunțe la cât se vor ridica aceste creșteri.

Dacă în cazul alocațiilor, conform programului de majorare succesivă aprobat de Guvernul PNL, din ianuarie acestea trebuie să fie indexate cu 20%, despre salariul minim pe economie se spune că va fi majorat cel puțin cu indicele de inflație.

„Vreau să facem un pas mare pe subiectul recalculării pensiilor pe contributivitate. Acest subiect a fost abordat doar în cheie electorală, țin mult la acest subiect, pensionarii au fost nedreptățiți și cred că acest subiect trebuie clarificat.”, a anunțat Raluca Turcan, ministrul Muncii, pe tema majorării pensiilor.

Ea anunțase imediat după preluarea mandatului de ministru că va crea o comisie care să includă reprezentanți ai mai multor ministere pentru a stabili cât mai repede un mod de calcul al pensiilor pe baza contributivității, necesară pentru a crea echitate în sistemul de pensii.

Se ia în calcul ca pensiile ce vor fi achitate de la 1 ianuarie 2021 să acopere sută la sută rata inflației și cel puțin 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie. O valoare exactă va fi stabilită însă abia a apariția proiectului de buget pe anul viitor, anunțată de premierul Florin Cîțu în prima parte a lunii ianuarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă