Prof dr Radu Ciuceanu, mărturisitor al Ortodoxiei în temniţele comuniste, a murit, luni, la vârsta de 94 de ani, anunţă Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.
Potrivit sursei citate, născut la 16 aprilie 1928, în Arad, Radu Ciuceanu a fost Membru în Mişcarea Naţională de Rezistenţă din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonţ.
În data de 18 septembrie 1948 a fost arestat şi condamnat la 15 ani de temniţă grea.
A executat pedeapsa în închisorile de la Craiova, Piteşti, Jilava, Târgşor, Gherla, Dej, Jilava, Văcăreşti şi Poarta Albă şi a fost eliberat la 18 septembrie 1963, dar a rămas în atenţia Securităţii.
Radu Ciuceanu a murit luni la vârsta de 94 de ani, el fiind unul dintre fondatorii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România
În 1970 a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi a lucrat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti, transmite agerpres.ro.
În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, iar în 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci ca director.
Istoricul Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, a primit în 2017 cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală.
Un institut al Academiei Române este evacuat cu acte dubioase
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, subordonat Academiei Române, este evacuat din sediu, conform unei decizii judecătorești de retrocedare. Sentința se bazează pe documente dubioase.
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST), subordonat Academiei Române, are sediul în centrul Bucureștiului, lângă Televiziunea Română. La 30 de ani de când funcționează acolo, Justiția a decis ca INST să evacueze imobilul. Acțiunea de evacuare ar urma să se desfășoare astăzi, 15 decembrie.
Directorul INST, Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, a încercat fără succes să arate injustețea acestei decizii a Justiției.
INST pare să fie victima unei sentințe judiciare nedrepte. Clădirea din cartierul Dorobanți are un trecut istoric special. Ea a aparținut la un moment dat Serviciului Special de Informații, apoi Securității. Persoanele care au cerut retrocedarea clădirii afirmă că familia lor a cumpărat imobilul în anul 1948. Casa ar fi fost ridicată în 1946, susțin cei care o revendică.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!