Președintele rus Vladimir Putin a sosit în Crimeea sâmbătă (18 martie) într-o vizită neanunțată pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării de către Rusia a peninsulei de la Ucraina, potrivit Reuters.
Putin a fost întâmpinat de guvernatorul Sevastopolului, instalat de Rusia, Mihail Razvozhayev, și dus să vadă un nou centru pentru copii și o școală de artă în ceea ce oficialul a spus că este o vizită surpriză.
Presa de stat nu a difuzat imediat nicio observație din partea lui Putin, la o zi după ce Curtea Penală Internațională a declarat că a emis un mandat de arestare împotriva lui și l-a acuzat de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina.
MAE condamnă din nou anexarea Crimeei de către Rusia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează poziţia ”fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.
„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki”, a transmis MAE, printr-un comunicat.
MAE afirmă că România condamnă utilizarea de către forţele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.
„România reafirmă, totodată, că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului naţional al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional. Sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susţinerea Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse”, se mai arată în comunicatul MAE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!