2.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPutin modifică doctrina nucleară a Rusiei. Amenințare directă pentru țările NATO

Putin modifică doctrina nucleară a Rusiei. Amenințare directă pentru țările NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că au fost propuse modificări la doctrina ţării sale privind recurgerea la armă nucleară, în contextul în care Ucraina încearcă să-şi convingă aliaţii să-i permită folosirea de rachete cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus, relatează AFP.

„Se propune să se considere agresarea Rusiei de către o ţară non-nucleară, dar cu participarea sau sprijinul unei ţări nucleare ca un atac comun împotriva Federaţiei Ruse”, a afirmat preşedintele rus în cursul unei reuniuni televizate cu membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei.

Putin pare să fi făcut referire la Ucraina şi aliaţii săi occidentali, care furnizează armament şi finanţare.

Kievul încearcă să obţină autorizarea de a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei. Vladimir Putin a avertizat la mijlocul lunii septembrie că o astfel de decizie ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Preşedintele rus a avertizat miercuri că ţara sa ar putea recurge la armă nucleară în cazul unei „lansări masive” de avioane, rachete sau drone împotriva teritoriului său.

„Vom lua în considerare o astfel de posibilitate dacă primim informaţii fiabile privind lansarea masivă de mijloace de atac aerospaţiale şi trecerea lor peste graniţa statului nostru”, a avertizat el.

Putin vrea să convingă că este responsabil pe această temă

Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia a avut întotdeauna „o abordare foarte responsabilă pe aceste probleme”.

Cu toate acestea, „vedem că actuala situaţie militară şi politică evoluează foarte dinamic şi trebuie să luăm în considerare acest lucru”, a adăugat el.

„Este vorba în special de apariţia de noi surse de ameninţări şi riscuri militare pentru Rusia şi aliaţii săi”, a precizat şeful statului rus.

Doctrina nucleară rusă prevede o recurgere „strict defensivă” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în caz de agresiune cu arme convenţionale, care „ameninţă însăşi existenţa statului”.

Anterior, Kremlinul a anunţat această reuniune privind „descurajarea nucleară”.

Rusia a desfăşurat arme nucleare tactice în vara anului 2023 în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, care a anunţat în mai un exerciţiu sincronizat cu Moscova pentru verificarea lansatoarelor sale de arme nucleare tactice.

Rusia și China și-ar uni forțele dacă ar fi amenințate de SUA

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi „unească potenţialul” dacă s-ar confrunta cu o ameninţare din partea Statelor Unite, potrivit Reuters.
„Aş dori să vă reamintesc că Moscova şi Beijingul vor răspunde dublei descurajări din partea SUA printr-o contraacţiune dublă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în conferinţa sa săptămânală de presă de la MAE rus, când a fost întrebată despre o posibilă desfăşurare de rachete americane în Japonia.

Publicaţia Japan Times a relatat în 7 septembrie că SUA şi-au exprimat interesul pentru desfăşurarea unui sistem de rachete cu rază medie de acţiune Typhon în Japonia pentru exerciţii militare comune.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...

Eugen Tomac: Marco Rubio acționează precum un „vultur” în politica externă

Nominalizarea lui Marco Rubio pentru funcția de secretar de stat al Statelor Unite ale Americii are o semnificație foarte puternică și arată clar pe...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...
Ultima oră
Pe aceeași temă