23.6 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin interzice exporturile de petrol rusesc către țările care impun plafonarea prețurilor

Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările care impun plafonarea prețurilor

Președintele Vladimir Putin a dat marți răspunsul mult așteptat privind plafonarea prețurilor în Occident, semnând un decret care interzice furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie timp de cinci luni către națiunile care impun acest plafon, scrie Reuters.

G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit în această lună asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, începând cu 5 decembrie, din cauza “operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina.

Decretul, publicat pe un portal guvernamental și pe site-ul Kremlinului, a fost prezentat ca un răspuns direct la “acțiunile neprietenoase și contradictorii cu dreptul internațional ale Statelor Unite, statelor străine și ale organizațiilor internaționale care li se alătură”.

“Livrările de petrol și produse petroliere rusești către entități și persoane fizice străine sunt interzise, cu condiția ca în contractele pentru aceste livrări să fie prevăzută, direct sau indirect, utilizarea unui mecanism de fixare a prețului maxim”, se arată în decret, referindu-se în mod special la Statele Unite și la alte state străine care au impus plafonarea prețurilor.

Decretul, care include o clauză care îi permite lui Putin să anuleze interdicția în cazuri speciale, a declarat: “Aceasta… intră în vigoare la 1 februarie 2023 și se aplică până la 1 iulie 2023”.

Exporturile de petrol brut vor fi interzise de la 1 februarie, dar data interzicerii produselor petroliere va fi stabilită de guvernul rus și ar putea fi după 1 februarie.

Plafonarea prețurilor, nemaiîntâlnită nici măcar pe vremea Războiului Rece dintre Occident și Uniunea Sovietică, are ca scop paralizarea visteria statului rus și a eforturilor militare ale Moscovei în Ucraina.

Ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat marți că deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare decât nivelul planificat de 2% din PIB în 2023, în condițiile în care plafonarea prețului petrolului a redus veniturile din exporturi, un obstacol fiscal suplimentar pentru Moscova în condițiile în care cheltuiește masiv pentru campania militară din Ucraina.

Cu toate acestea, unii analiști au declarat că plafonarea va avea un impact imediat redus asupra veniturilor din petrol pe care Moscova le obține în prezent.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Educația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă Cosmin Marinescu

Educația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă profesorul universitar Cosmin Marinescu, consilier al președintelui Iohannis. "În lumea interconectată și societatea digitalizată de astăzi,...

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

Sondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică, avertizează rectorul SNSPA

Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă