10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin este dezamăgit de rezultatul acordului privind cerealele ucrainene

Putin este dezamăgit de rezultatul acordului privind cerealele ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră pe 17 iulie, nu a fost atins, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP, conform agerpres.ro.

“Vladimir Putin a subliniat că obligaţiile stabilite în memorandumul Rusia-ONU privind ridicarea obstacolelor la exportul de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti nu sunt încă îndeplinite”, a transmis Kremlinul într-un comunicat după convorbire.

Potrivit acestui comunicat, “principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale ţărilor care au nevoie, mai ales pe continentul african, nu a fost realizat”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care mediază între Kiev şi Moscova, a asigurat vineri că Vladimir Putin este “de acord” în ce priveşte prelungirea acordului privind cerealele ucrainene, semnat acum un an la Istanbul şi prelungit deja de două ori.

Putin este nemulțumit de neatingerea obiectivului acordului privind cerealele ucrainene, deși peste 33 milioane de tone su fost trimise

Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în pofida conflictului, urmează să expire luni la miezul nopţii ora Istanbulului (21.00 GMT).

Pe de altă parte, preşedintele rus-african a discutat cu omologul său rus despre pregătirile pentru summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) din Africa de sud de la sfârşitul lui august, la care este invitat şi Putin, în pofida mandatului de arestare emis împotriva sa de Curtea penală internaţională. Cei doi lideri au discutat de asemenea, potrivit Kremlinului, despre summitul Rusia-Africa prevăzut pentru sfârşitul acestei luni la Sankt Petersburg, precum şi despre iniţiativa de pace în Ucraina susţinută de mai mulţi lideri africani.

Putin şi Ramaphosa au “convenit” să aibă o întâlnire bilaterală în marja summitului din Rusia, a mai precizat preşedinţia rusă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă