10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPutin a naționalizat afacerile companiilor Danone și Carlsberg din Rusia

Putin a naționalizat afacerile companiilor Danone și Carlsberg din Rusia

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei locale a grupului francez Danone și asupra participaţiei deţinute de Carlsberg la Baltika Breweries, conform unui decret semnat duminică de preşedintele Vladimir Putin.

Astfel, participaţiile deţinute de firmele străine în Danone Rusia şi Baltika Breweries sunt puse sub conducerea temporară a Rosimushchestvo, agenţia federală care gestionează proprietăţile guvernului.

Decizia vine după ce în aprilie subsidiarele ruse ale Uniper (Germania) şi Fortum (Finlanda) au fost puse sub controlul statului rus. Atunci, Kremlinul avertiza că ar putea sechestra şi alte active occidentale, ca represalii la deciziile străine împotriva companiilor ruseşti.

Curând după invadarea Ucrainei de către Rusia, Danone, unul din cei mai mari producători mondiali de alimente, a informat că analizează toate opţiunile privind afacerile sale de pe piaţa rusă. În octombrie, Danone a anunţat că este în căutarea unui cumpărător pentru afacerea de produse lactate din Rusia, într-o tranzacţie ce ar putea duce la pierderi de până la un miliard de euro.

În iunie, producătorul danez de bere Carlsberg a informat că a semnat un acord privind vânzarea afacerii sale din Rusia, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă