În 2024, puterea de cumpărare a europenilor a înregistrat o medie de 18.768 euro pe cap de locuitor, conform studiului „NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024”.
Deși valoarea medie a crescut cu 3,9% față de anul precedent, studiul arată variații considerabile între cele 42 de țări analizate.
Locuitorii din Liechtenstein conduc detașat clasamentul, cu o putere de cumpărare de 70.180 euro per capita, de peste 3,7 ori mai mare decât media europeană, urmați de Elveția (52.566 euro) și Luxemburg (41.785 euro).
În contrast, Kosovo, Belarus și Ucraina rămân la coada clasamentului, cu venituri net disponibile considerabil mai scăzute – locuitorii din Ucraina dispun de doar 2.878 euro per capita, reprezentând puțin peste 15% din media europeană.
În acest top, România se află pe locul 32, în creștere cu o poziție față de anul precedent, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 9,092 euro.
Diferențe majore în Insulele Britanice
Marea Britanie s-a remarcat ca marele câștigător în clasament, urcând trei locuri și ocupând poziția a șaptea, cu o putere de cumpărare de 28.086 euro pe cap de locuitor.
De cealaltă parte, Irlanda a înregistrat o scădere semnificativă, coborând șase poziții, situându-se pe locul doisprezece, cu 26.880 euro pe cap de locuitor.
Clasamentul general arată că 16 din cele 42 de țări au o putere de cumpărare peste media europeană, în timp ce 26 de țări, printre care și Spania, se află sub acest nivel.
În ciuda creșterii moderate a puterii de cumpărare în Europa, tendințele arată o reducere a decalajelor dintre țările cu venituri mai mari și cele cu venituri mai scăzute, contribuind treptat la o convergență a nivelului de trai în regiune.