PSD a anunţat, marţi, că proiectul de hotărâre de guvern promovat de Ministerul Dezvoltării cu privire la introducerea unor taxe pentru autovehiculele care circulă în Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii nu va intra în dezbaterea Guvernului şi va fi scos de pe agendă, potrivit Antena 1.
„Proiectul de HG promovat de Ministerul Dezvoltării cu privire la introducerea unor taxe pentru autovehiculele care circulă în Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii nu va intra în dezbaterea Guvernului. Această inițiativă, care are un impact social ridicat și care introduce taxe noi, nu a respectat solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a parcurge în prealabil o etapă de consultare publică și de a fi validată politic în interiorul Coaliției de Guvernare.Ca atare, proiectul va fi scos de pe agenda Guvernului”, se arată într-un mesaj de pe pagina de Facebook a PSD.
MDLPA a promovat acest proiect de lege în 26 iulie
În 26 iulie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunţa ”deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ – HOTĂRÂRE privind metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum şi a excepţiilor aferente zonelor cu nivel scăzut de emisii”
Potrivit Notei de fundamentare, stabilirea şi aprobarea zonelor cu nivel scăzut de emisii trebuie să respecte prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare, având în vedere necesitatea introducerii unor măsuri legislative care să conducă la îmbunătăţirea calităţii aerului ca urmare a condamnării România de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pe cauza C 638/18, pentru depăşire sistematică şi persistentă a valorilor limită zilnice pentru microparticule (PM10) pentru intervalul 2007-2016 şi a valorilor limită anuale pentru intervalul 2007-2014 cu excepţia anului 2013 în zona RO32101 (Bucureşti, România) şi de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă.
Taxa pe lux a intrat în vigoare. Guvernul speră că aceasta va aduce mai mulți bani la bugetul de stat
Proprietarii de locuințe și mașini scumpe vor trebui să plătească taxa de lux, noul impozit introdus prin Legea nr. 296/2023 și care a intrat în vigoare.
Astfel, persoanele fizice care au în proprietate, exclusivă sau comună, clădiri rezidențiale situate în România, cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei – deci aproximativ 500.000 de euro – precum și persoanele fizice şi juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei – aproximativ 75.000 de euro vor plăti pentru bunurile pe care le dețin.
Formularul 216, disponibil pe platforma ANAF
Toți cei care au proprietăți scumpe trebuie să depună formularul 216 la ANAF, la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică e înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!