6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăPoliticăPSD, PNL și UDMR consideră lista USR un pretext pentru a ieși...

PSD, PNL și UDMR consideră lista USR un pretext pentru a ieși din discuțiile privind guvernarea

Documentul transmis de USR sub forma unui „to do list” fără a fi și argumentat în cadrul Coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară, susțin liderii PSD, PNL și UDMR.

PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au continuat, miercuri, discuțiile pe marginea proiectului comun de guvernare

„Liderii Coaliției pro-europene au continuat astăzi discuțiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate și predictibilitate României, luând act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă și responsabilă în raport cu momentul prin care trece România. În realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui fără a fi și argumentat în cadrul Coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară”, potrivit unui comunicat comun de presă.

Coaliția va analiza cu seriozitate tot ce a transmis USR

Cu toate acestea, transmit semnatarii, Coaliția pro-europeană va trata cu seriozitate toate punctele transmise.

„În acest sens, una dintre priorități este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susținute de o majoritate puternică și alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale imediat după instalarea în funcție a noului Guvern. De asemenea, toate formațiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri. Prioritatea momentului este ca România să fie o țară guvernată, stabilă și predictibilă, iar acest lucru cere maturitate și rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament și a unui nou Guvern. În plus, liderii Coaliției pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la președinție, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor”, se arată în finalul comunicatului.

USR solicită partidelor pro-europene să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis când i se încheie mandatul și dă ultimatum până luni coaliției pentru acceptarea unor măsuri, între care: adoptarea bugetului, demiterea șefului AEP și a șefilor serviciilor, a anunțat Elena Lasconi.

Ionuț Moșteanu (USR): Există o majoritate la limită fără USR, dar partidele au promis o coaliție mai solidă

Partidele au reconfirmat decizia de a avea un candidat unic pentru alegerile prezidențiale din partea alianței proeuropene
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat marți că partidele pro-europene au o majoritate în Parlament chiar și fără participarea USR, însă aceasta este „ o majoritate la limită ”, care ar putea fi insuficientă pentru o guvernare stabilă pe termen lung.

„Matematic, aritmetic, asta este adevărat, au majoritate. Cred că au un om în plus la Senat și zece la Camera Deputaților. O majoritate la limită, dar, da, aritmetic există această majoritate”, a afirmat Moșteanu, făcând referire la alianța formată din PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale, scrie News.ro.

Liderul USR a subliniat însă că formațiunea sa se bazează pe declarațiile anterioare ale partidelor din Coaliție, care au afirmat că doresc „ o majoritate mai amplă, mai solidă ” pentru stabilitatea parlamentară și trecerea unor proiecte esențiale pentru România.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Care sunt cele mai periculoase adversare pentru Simona Halep în calificările Australian Open 2025!

Românca va începe primul Grand Slam al anului din calificări, alături de alte patru conaționale, având de înfruntat jucătoare experimentate din top 100 WTA. Simona...

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...
Ultima oră
Pe aceeași temă