15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPSD a găsit repede înlocuitori pentru Firea și Budăi. "Eleva politică" a...

PSD a găsit repede înlocuitori pentru Firea și Budăi. “Eleva politică” a Gabrielei Firea, Natalia Intotero, va conduce Ministerul Familiei

Două femei deputat, Natalia Intotero și Simona Bucura-Oprescu, au fost propuse de PSD să ocupe locurile de ministru rămase vacante în guvernul Ciolacu, iar cel puțin una dintre candidate poate fi socotită “eleva politică” a Gabrielei Firea.

Pentru posturile de ministru devenite vacante prin demisia Gabrielei Firea și a lui Marius Budăi, Consiliul Politic Național al PSD le propune pe Natalia Intotero și pe Simona Bucura-Oprescu.

La Ministerul Familiei ar urma să fie ministru deputata Natalia Intotero. Ea este președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților. Natalia Intotero a fost ministru pentru Românii de Pretutindeni în guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă. Interesant este faptul că, cel puțin conform fotografiilor postate pe internet, Natalia Intotero părea o admiratoare a Gabrielei Firea. Asta se întâmpla acum mai puțin de un, când Firea era ministru al Familiei și prim-vicepreședinte PSD și când ținea un discurs la “Școala Politică a Femeilor Social – Democrate”. O fotografie a Gabrielei Firea predând politică femeilor din PSD este încă postată pe contul de facebook al Nataliei Intotero. Acum, Natalia Intotero va prelua exact ministerul de unde a demisionat Gabriela Firea.

La Ministerul Muncii, PSD o propune ca ministru pe deputata Simona Bucura-Oprescu. Ea conduce Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor. Despre Simona Bucura-Oprescu se presupunea că va fi ministru al Muncii încă de la intrarea în atribuții a guvernului Ciolacu. Totuși, la acel moment, a fost preferat ca ministru al Muncii Marius Budăi.

Luni, 17 iulie, conducerea PSD a decis, prin vot, și suspendarea Gabrielei Firea din funcțiile de prim-vicepreședinte PSD și de șefă a filialei PSD București. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că Statutul PSD nu menționează vreo posibilitate de autosuspendare din aceste funcții. Din funcția de șefă a filialei PSD București, Firea anunțase, vineri, că s-a autosuspendat, pentru o perioadă limitată de timp (fără a indica pe ce durată). Cu privire la funcția de prim-vicepreședinte PSD, Gabriela Firea nu menționase nimic, deci dorea să rămână prim-vicepreședinte PSD. Este de precizat că la vârful PSD se află un președinte și doi prim-vicepreședinți. Dintre cei doi prim-vicepreședinți, unul era Gabriela Firea. Celălalt prim-vicepreședinte PSD, rămas în funcție, este Sorin Grindeanu.

Ambele decizii privind numele viitorilor miniștri s-au luat în ședința de luni a Consiliului Politic Național al PSD. Deciziile conducerii PSD au fost anunțate de liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu. Urmează ca ambele propuneri ale PSD să fie înaintate președintelui României. Șeful statului este cel care desemnează oficial miniștrii. Nu se știe însă când va aproba președintele Iohannis aceste propuneri întrucât în perioada 17 – 18 iulie 2023 șeful statului român se află la o reuniune UE – America Latină, la Bruxelles.

Unda de șoc a cutremurului din PSD ajunge și la PNL. Un fost ministru PNL al Muncii, Raluca Turcan, este acuzată de PSD că pe mandatul ei a fost acreditat căminul de bătrâni din Voluntari. Raluca Turcan a replicat că “la momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale”.

“Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească. Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat”

Raluca Turcan,

Fost ministru al Muncii

După ședința PSD din 17 iulie, Ciolacu a încercat din nou, aparent, să o disculpe pe Gabriela Firea. “Doamna Firea, din punctul meu de vedere, ca şi prim-ministru, nu a greşit cu absolut nimic instituţional. Doamna Firea nu a avut nicio atribuţie în ceea ce priveşte centrele pentru persoanele cu dizabilităţi”, a susținut premierul Ciolacu.

“Sunt binevoitori, ca pe urmă să folosească aceste conjuncturi, în care câteodată nu sunt invitaţi, ca să îşi vadă anumite scopuri economice. Este un cost mare, dar cu toţii, şi eu şi colegii mei, trebuie să avem foarte mare grijă cu cei care apar din când în când în anturaj”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Marcel Ciolacu, prim-ministru și președinte al PSD, crede că Gabriela Firea n-a greșit “instituțional” dar n-a fost atentă la oamenii din jurul ei, din “anturaj”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Mari personalități artistice vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din iunie

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă