Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de armament
Liderul sindicatului, Ioan Neagu, a subliniat că manifestarea a fost autorizată și vizează atragerea atenției asupra lipsei actuale de contracte și a incertitudinii privind viitoarele colaborări. Nemulțumirile au fost amplificate de redirecționarea unui contract cu firma germană Heckler & Koch către Uzina Mecanică Cugir, cealaltă fabrică din oraș.
Oamenii au scandat ”Hoții, hoții” și au purtat pancarte inscripționate cu lozinca „Nu vrem o țară trădată! Vrem o țară apărată!” și au huiduit pe cei pe care îi consideră responsabili pentru situația în care a ajuns Fabrica de Arme Cugir.
„Pe 14 aprilie 2024, ministrul anunța că va ieși prima armă Beretta de pe porțile UM Cugir. În 22-23 aprilie 2024, semnează contractul firmei cu Uzina Mecanică Cugir. Asta sună a trafic de influență. Ai luat speranța și viitorul Fabricii de arme și l-ai dat după bunul plac, unei firme care nu are experiența armelor ușoare de Infanterie, așa cum are Fabrica de Arme Cugir,” a declarat liderul sindical, citat de cugirinfo.ro.
Protestul a coincis cu vizita ministrului Economiei, Ștefan Radu – Oprea, care a participat la un eveniment aniversar la Uzina Mecanică Cugir, care marchează 225 de ani de activitate. Ambele unități funcționează sub coordonarea Ministerului Economiei și a companiei Romarm.
Tensiunile sunt amplificate și de probleme financiare cronice ale celor două fabrici, care depind de comenzi din partea statului, dar și de exporturi pentru a supraviețui.