Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024, un protest amplu în Piața Victoriei, la sediul Guvernului României, între orele 13.00 și 16.00, la care vor participa și alte categorii profesionale, precum feroviari, militari, mineri, polițiști și siderurgiști. Acțiunea vine în continuarea mitingului organizat anterior, pe 26 septembrie 2024, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și este susținută de organizațiile din Confederația Sindicală Națională Meridian.
Principala cerință a protestatarilor este modificarea de urgență a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Protestul este denumit „Așa nu se mai poate” și aduce în discuție măsurile fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023, care, în opinia protestatarilor, duc la diminuarea veniturilor angajaților și încalcă drepturile negociate în contractele colective de muncă, afectând beneficii precum tichetele de masă și voucherele de vacanță.
Aceasta a eliminat încadrarea în condiții speciale pentru personalul silvic care activează în domenii riscante, cum ar fi paza fondului forestier și activitățile de exploatare forestieră, în conformitate cu OUG 59/2000. Modificările legislative afectează direct peste 20.000 de silvicultori activi, care ar fi beneficiat anterior de reducerea vârstei de pensionare.
Silvicultorii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor, de la terenuri accidentate și fenomene meteorologice extreme, la riscuri legate de infractori sau animale sălbatice. În ultimii ani, șase pădurari au fost uciși, iar peste 750 de silvicultori au fost agresați. Mai mult, speranța de viață în silvicultură este de doar 63 de ani, sub media europeană și sub vârsta de pensionare de 65 de ani.
În plus, Federația solicită retragerea proiectului de lege privind Codul Silvic, pe care îl consideră periculos pentru sector și susțin că, în forma actuală, ar putea avea efecte negative asupra gestionării durabile a pădurilor, bugetului național și ar putea conduce la politizarea personalului silvic.