13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaProtest al soțiilor unor ruși mobilizați să lupte în Ucraina chiar sub...

Protest al soțiilor unor ruși mobilizați să lupte în Ucraina chiar sub zidul Kremlinului

Soţii ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au depus simbolic sâmbătă flori la flacăra eternă de la Mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Nemulţumirea se amplifică de luni de zile printre rudele rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, un subiect sensibil pentru autorităţile care până acum au avut grijă să nu reprime această mişcare de revoltă în devenire.

În pofida frigului, au fost în jur de 15 femei care au depus flori roşii la acest simbol important din inima Moscovei.

“Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe mijloace. Am lansat un apel scris către parlamentari, oficiali, administraţii, dar nu am fost auzite”‘, a explicat pentru AFP Maria, director de vânzări în vârstă de 47 de ani.

Soţul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022. “Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi”, pledează ea, înainte de a adăuga: “Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp”.

Maria Semionova, asistentă juridică, face apel la autorităţi să “negocieze pacea” în Ucraina, după doi ani de conflict.

Poliţia nu a intervenit sâmbătă pentru a reprima acţiunea lor, deşi orice iniţiativă de contestare este de obicei aspru reprimată în Rusia, semn că problema este delicată pentru Kremlin, notează AFP.

Paulina, mama unui copil de un an, subliniază că acţiunea lor este “singura acţiune paşnică care nu a fost încă interzisă prin lege”.

“Am impresia că-i deranjăm. Dar nimeni nu va tăcea. Vom ieşi în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor”, continuă ea.

“La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore”, spune femeia care vrea “să-şi găsească soţul, tatăl copilului ei”.

Activismul soţiilor bărbaţilor mobilizaţi a fost în mare măsură ignorat de presa de stat rusă, în timp ce Kremlinul încearcă să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Vladimir Putin înainte de realegerea sa inevitabilă în scrutinul din martie 2024.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de bărbaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina dintr-o forţă totală de 617.000 de oameni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

CEC Bank – Credit ipotecar imobiliar cu dobândă fixă în primii 5 ani

CEC Bank oferă credite ipotecare imobiliare cu dobândă fixă de 5,55%, în primii 5 ani, ulterior variabilă, pentru cei care își încasează veniturile prin Bancă. ”În...

Patru persoane au fost arestate în Belgia pentru că ar fi planificat un atac terorist

Patru persoane, trei minore și un adult, au fost arestate în Belgia, fiind suspectate că ar fi planificat un atac terorist în Bruxelles, potrivit...

Grecii care au înlocuit Enel în România, afaceri cu rușii de la Lukoil

O companie deținută de grecii de la PPC a acordat un contract de 54,7 milioane de lei rușilor de la Lukoil România. Se spune...
Ultima oră
Pe aceeași temă